Izvor: Tanjug | Nedelja, 21.12.2014.| 16:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preduzetnicima na raspolaganju 30 mil EUR - Evropski investicioni fond garantuje za jeftine kredite malim i srednjim firmama u Srbiji

Evropski investicioni fond i UniCredit banka u Srbiji potpisali su sporazum o garancijama za kredite namenjene malim i srednjim firmama u ukupnom iznosu od 30 mil EUR, a koji će biti odobravani po nižim kamatama i uz manje kolaterale, izjavio je predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke, Klaudio Ćezario.

- To praktično znači da šansu da se zaduže sada imaju i firme koje su ranije teže dolazile do kredita. Evropski fond će praktično garantovati za kredite, a mi ćemo moći da pružimo dodatnu finansijsku podršku malim i srednjim firmama. Zbog te garancije, možemo da ponudimo i nižu cenu - rekao je Ćezario Tanjugu.

Prvi čovek UniCredit banke u Srbiji navodi da su pravi kandidati za ove zajmove dobre kompanije, sa dobrim poslovnim modelima, ali koje, primera radi, imaju manjak kolaterala, ili ih odbija visina bankarskih kamata.

Ćezario je precizirao da će se ove pozajmice odobravati za investicije i obrtna sredstva, dok je maksimalan iznos pola miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Rok otplate će biti od 12 meseci do osam godina.

Upitan kada bi firme mogle da konkurišu, odgovara da su neki već počeli da šalju zahteve.

- Nedavno smo potpisali sporazum sa Fondom i zahtevi već pristižu, a očekujemo da će prvi krediti biti realizovani u narednim danima - rekao je Ćezario, dodajući da je UniCredit trenutno jedina banka u Srbiji koja je potpisala ovaj sporazum.

Prema njegovim rečima, u ugovoru s Fondom piše da banka u roku od dve godine mora da plasira 30 mil EUR kroz kredite, ali je on, kako kaže, uveren da će novac biti plasiran već za godinu dana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.