Izvor: Beta | Četvrtak, 18.12.2014.| 18:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skupština Srbije usvojila pet finansijskih zakona - Novine u elektronskom plaćanju, prijemu novca iz inostranstva...

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak (18. decembra 2014. godine) set od pet finansijskih zakona koje je predložila Narodna banka Srbije, a glasanje je trajalo tri sata, jer su se poslanici izjašnjavali o velikom broju amandmana opozicije.

Većinom glasova poslanici su usvojili Zakon o osiguranju, Zakon o platnim uslugama, Izmene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju Izmene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Novim Zakonom o osiguranju centralna banka dobija preciznije aktivnosti u kontroli bankarskog sektora i kod licenciranja osigravajućih kompanija, a dobija i mogućnosti da izriče novčane kazne.

Predviđeno je da nova društva za osiguranje ne mogu istovremeno da se bave životnim i neživotnim osiguranjem, ali ona koja već posluju, mogu da nastave da obavljaju obe te vrste osiguranja, što je rešenje koje postoji u Evropi.

Nakon stupanja Zakona o osiguranju na snagu, usluge posredovanja i prodajom osiguranja mogu da se obavljaju bez radnog odnosa sa osiguravajućom kućom, čime NBS želi da izbegne da se taj posao radi na crno.

Drugim zakonom koji je usvojen, Zakonom o platnim uslugama, uvode se domaće platne institucije i institucije elektronskog novca, što bi, prema NBS, trebalo da omogući veću konkurenciju u obavljanju platnog prometa, a zakonski prvi put reguliše se plaćanje preko interneta i mobilnih telefona.

Tim zakonom domaćim organizacijama omogućeno je da posreduju u plaćanju i prijemu novca iz inostranstva preko interneta, kao što to sada mogu da rade "PayPal" i druge slične strane kompanije.

Zakon o platnim uslugama treba da omogući veću i raznovrsniju ponudu kratkoročnih kredita, kreditnih i platnih kartica, niže troškove provizije prilikom plaćanja, manje troškove konverzije valuta, poslovanja i povoljnijeg investicionog ambijenta.

Novi zakon o platnim uslugama predvideo je uvođenje jedinstvenog registra računa i za fizička lica, jer već postoji za pravna lica, koji, kako je istakla NBS, neće biti javno dostupan.

Izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju od 1. oktobra 2015. građanima Srbije biti omogućeno da platni promet sa inostranstvom obavljaju i preko domaćih institucija elektronskog novca i platnih institucija, a ne samo preko stranih institucija elektronskog novca, kao što je "PayPal".

Zakonom je predviđeno da platni promet sa inostranstvom građani Srbije mogu da obavljaju i preko platne institucije i javnog poštanskog operatora koji ima ovlašćenje da pruža tu vrstu usluga.

Usvojene izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma napravlljene su kako bi mogao da bude uveden elekttronaski novac koji je predviđen Zakonom o platnim uslugama. Te izmene i dopune zakona stupiće na snagu 1. oktobra 2015. Izmenama Zakona o zaštiti finansijskih usluga, ta zaštita je proširena i na preduzetnike i poljoprivrednike, a sve banke, koje su pred donošenje zakona odobrile kredite, kod obračuna kredita moraju da obračunavaju anuitete po kursu po kojem su koji su ih i odobrile.

Usvojenim izmenama se olakšava i skraćuje put nezadovoljnim klijentima finansijskih usluga, tako što se skraćuje rok za odgovor banke na prigovor sa 30 na 15 dana, nakon čega prigovor ide u NBS. Raspon novčanih kazni se povećava da bi kazne mogle da se naplaćuju češće, a unapređeno je i posredovanje NBS u sporovima klijenata sa bankama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE