NavMenu

Veliki planovi "Drinsko-limskih HE" - Napreduje priprema revitalizacije HE "Zvornik", uskoro izgradnja solarne elektarne u Zaovinama

Izvor: eKapija Petak, 19.12.2014. 12:11
Komentari
Podeli
Od početka godine, zaključno sa 5. decembrom, elektrane Privrednog društva "Drinsko-limske HE" proizvele su 18,28% više električne energije od plana. Uveliko se priprema revitalizacija HE "Zvornik", a u planu je da se naredne godine izgradi i solarna elektrana u Zaovinama od 300 kilovata, najavio je za "Vesti" iz Užica Zlatan Jovanović, v.d. direktora "Drinsko-limskih HE".

- Kada je reč o HE "Zvornik", u toku je prijem tehničke dokumentacije od izvođača - austrijske kompanije "Voith hydro". Očekujem da ćemo do kraja godine imati kompletnu tehničku dokumentaciju, koja je neophodna za izradu glavnog projekta, a zatim i za dobijanje građevinske dozvole. Naš cilj je da dozvolu što pre dobijemo, da bismo započeli radove u ugovorenim rokovima. Po ugovoru, početak radova je predviđen za oktobar naredne godine. Završeno je i ispitivanje fizičkog modela turbine u laboratoriji u Americi i model je pokazao performanse koje su i ugovorene. Revitalizacija ove hidroelektrane trebalo bi da bude završena 2019. godine i tada će ona imati 30% više snage. Revitalizacija glavne elektromašinske opeme koštaće oko 63 mil EUR i sva ta sredstva su obezbeđena iz kredita KfW banke - rekao je Zlatan Jovanović za "Vesti".

V.d. direktora privrednog društva "Drinsko-limske HE" najavio je i druga ulaganja.

- Opredeljenje EPS-a je da počnemo i revitalizaciju reverzibilne hidroelektrane "Bajina Bašta". Bila je u opciji varijanta da za to dobijemo kredit od Japana, ali još nije sigurno da li će tako i biti. Uglavnom, iz naših sredstava ćemo početi nabavku opreme, pa ćemo videti kako će se situacija razvijati. Osim toga, u planu je da u narednih nekoliko godina bude izgrađen i četvrti agregat u HE "Potpeć", kao i revitalizacija te i hidroelektrane "Bistrica". Treba reći da se i dalje govori o izgradnji reverzibiline hidroelektrane "Bistrica", ali to je ipak dugoročniji plan.


Kako Jovanović kaže za užički list "Vesti", potrebno je i dodatno investirati u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

- Projekat za izgradnju solarne elektrane u Zaovinama, snage 300 kilovata, je skoro spreman, a realizovaćemo ga iz sopstvenih sredstava. Nadam se da će ta elektrana, ako ne bude dodatnih problema, dogodine biti u funkciji. Planiramo i izgradnju male elektrane "Đurići" isto u Zaovinama. U planu EPS-a je revitalizacija starih malih hidroelektrana, među kojima je MHE Vrelo u Perućcu - dodao je Jovanović u intervjuu za list "Vesti".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.