NavMenu

Budžet Nacionalne službe za zapošljavanje veći za milijardu dinara

Izvor: Beta Četvrtak, 18.12.2014. 15:21
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Budžet Nacionalne službe za zapošljavanje za 2015. iznosiće 2,8 milijarde dinara, što je za milijardu dinara više nego u 2014. godini, najavio je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Ministar Aleksandar Vulin kaže da je u vremenu štednje njegovo ministarstvo prepoznalo gde treba povećati budžet, a to je svakako oblast novih zapošljavanja, prenosi Beta.

- Sa ovom količinom novca mi ćemo obuhvatiti 129.540 nezaposlenih, kojima će se život promeniti nabolje - rekao je Vulin na konferenciji lista "Ekonomist" - "Svet u 2015."

Bulin kaže da je budžet NSZ 2014. iznosio 1,8 milijardi dinara i još 600 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

Ministartvo za rad je za 2015. predvidelo i subvencije za novo zapošljavanje, koje će se u zavisnosti od razvijenosti opština kretati od 150.000 do 250.000 dinara, dok će za osobe sa invaliditetom subvencije biti od 180.000 do 300.000 dinara.

Vulin je podsetio da su u Srbiji najugroženija grupa nezaposlenih mlađi od 30 godina, stariji od 50, Romi i osobe sa invaliditetom i naglasio da će oni biti u fokusu podrške u 2015.

Istakao je da Vlada ove godine nije smanjivala socijalna davanja za dečiji dodatak, roditeljski, borački, i za invalidnine, i poručio primaocima te pomoći da "mogu mirno da spavaju", jer ni u 2015. neće biti smanjenja.

Vulin je na skupu kazao da će 2015. godina biti veoma teška, godina štednje, a pozitivni efekti će se pokazati tek 2016. godine.

- Kada rešimo problem preduzeća u restrukturiranju, kada isplatimo otpremnine, kada sve te ljude zbrinemo za jedan vremenski period, tek iduće godine ćemo primetiti da nismo izplatili 708 mil EUR, što smo radili svih ovih godina za održavanje preduzeća u restrukturiranju - rekao je Vulin.

Iduće godine Ministarstvo za rad će nastojati da donese ili izmeni nekoliko ključnih zakona - o socijalnoj zaštiti, o finansijskoj podršci porodicama s decom, porodični zakon, zakon o PIO, o socijalnom preduzetništvu, o boračkoj zaštiti i zaštiti njiihovih porodica, o bezbednosti na radu i šteti na radu.

Vulin je dodao da će Ministarstvo 2015. nastaviti pripremu za formiranje "socijalne karte" koja će, kako smatra, promeniti Srbiju i državnu administraciju i u prvoj fazi urediti funkcionisanje devet državnih registara koji sada nisu povezani.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.