NavMenu

Robna marka uskoro i u Srbiji zalog za dobijanje kredita

Izvor: Blic Utorak, 16.12.2014. 13:00
Komentari
Podeli
I u Srbiji bi uskoro intelektualna svojina mogla da bude zalog za dobijanje kredita, saopštavaju iz Privredne komore Beograd.

To je od velike vaznosti, posebno za mala i srednja preduzeća zasnovana na znanju, koja će na taj način moći da razvijaju proizvodnju. Iako se o značaju inovacija i intelektualnoj svojini kod nas sve češće govori, do sada je u Srbiji u svega dva slučaja robna marka uzeta kao zalog za dobijanje kredita.

Na koji način opšteprihavećenom metodom proceniti koliko finansijski vredi neki patent, tokom protekle tri godine u Srbiji su kroz projekat "Evila", obučavane sve institucije koje pružaju podršku malim i srednjim preduzećima.

Projekat je sprovela Privredna komora Beograda uz pomoć Zavoda za intelektualnu svojinu, a zahvaljujući stedstvima Programa za transnacionalnu saradnju za Jugoistočnu Evropu.

Namera Evropske komisije, kao inicijatora projekta koji se sprovodi u nekoliko zemalja, bila je da se uspostave instrumenti za vrednovanje prava intelektualne svojine na nivou Evrope, koji bi bio primenljivi u svim zemljama. To bi bila jaka potpora privredi.

Velika šansa Srbije, kada je reč o intelektualnoj svojini, leži u kompjuterskim softverima, ali vrednovati se mogu i robne marke, žigovi, patenti, naučno-istraživački rezultati, ljudski kapital...

Međutim, put od procene vrednosti do odobrenja kredita i u mnogim i razvijenijim ekonomijama zna da bude dug, jer iako investitori i banke u principu priznaju važnost nematerijalnih dobara, često nisu spremni da prihvate ta dobra kao garanciju za ulaganje.

Prvi primeri procene vrednosti intelektualnih, nematerijalnih dobara i računovodstvenog iskazivanja istih, u Evropi su se pojavili u skandinavskim zemljama devedesetih godina prošlog veka. Danas se, kao vodeća država u ovoj oblasti, može istaći Austrija. Naime, Austrijski institut za standardizaciju je razvio i usvojio dva standarda za procenu finansijske vrednosti žigova i patenata.

Tu praksu uveliko primenjuje i Amerika, kao i Kina, u kojoj je u proteklih 5,5 godina 3,361 patenata bilo prihvaćeno kao garancija za dobijanje kredita.

U Srbiji je kroz projekat "Evila" sprovedena obuka i preduzeća i relevantnih institucija. Sada predstoje razgovori sa bankama, kojima treba predočiti primere dobre prakse.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.