Izvor: eKapija | Sreda, 31.12.2014.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

PAMTIĆU U 2014: Maja Piščević

Maja Piščević
Maja Piščević je izvršna direktorka Američke privredne komore (AmCham). Rođena je 1960. u Beogradu, završila je Pravni fakultet, ali i Fakultet dramskih umetnosti. Prva radna iskustva nakon uspešnih uloga u filmovima Gorana Markovića i Puriše Đorđevića imala je kao advokat. Školovanje je kasnije nastavila kroz rad u USAID-u, gde je vodila projekte u vezi sa reformskim procesima Vlade Srbije, pre svega za reformu privrednih sudova, izvršnog i stečajnog zakonodavstva, pristupanja svetskoj trgovinskoj organizaciji itd. I u Srpskoj asocijaciji menadžera, gde je bila izvršna direktorka i članica Upravnog odbora, dala je svoj pečat.

Pitali smo Maju Piščević, šta je po njenom mišljenju obeležilo 2014. godinu?

DOGAĐAJ GODINE


– Događaj po kome ću pamtiti 2014. godinu su katastrofalne poplave i nepogode koje su u proleće zadesile veliki deo Srbije i na veličanstven način pokazale da ljudskost i solidarnost nisu zaboravljene vrednosti u srpskom društvu.

PROMAŠAJ GODINE

– Ne želim da sudim o tuđim promašajima, a svoje ljubomorno čuvam za sebe i učim vazne lekcije.

LIČNOST GODINE


– Svaki građanin Srbije koji se nije prepustio apatiji i jalovom kukumavčenju, već je pokušao da napravi makar i malu pozitivnu promenu u svom okruženju. Svako ko je svojim primerom, bez želje za javnim priznanjem, pokazao da činiti dobro ne mora biti ni teško ni skupo, ni zahtevno, već da je ponekad dovoljno pitati nekoga kako si i poželeti da čujes odgovor.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

– Za privredu je to čin usvajanja izmena Zakona o radu koji je predstavljao prelomni trenutak za vraćanje vere privatnog sektora u odlučnst Vlade Srbije da sa reci predje na dela i hrabro uđe u jedan vazan reformski poduhvat.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

– U sedištu kompanije "Facebook" u Menlo Parku u Kaliforniji na mnogim zidovima piše jedan isti grafit: Šta bi činio da se ne bojiš. Nista više, samo ta jedna rečenica, pitanje bez znaka pitanja. A Konfucije je davno rekao: znati šta je ispravno, pa ne učiniti to, predstavlja vrhunski kukavičluk.

ŠTA OČEKUJETE U 2015. GODINI?

– Očekujem da bude teška, možda i teža nego 2014. A želim da duh zajedništva prevlada makar u nekoliko lepih primera, da se o njima priča i da polako krenemo da vraćamo veru da je i u Srbiji moguće biti uspešan, pošten i dobar čovek.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.