NavMenu

PAMTIĆU U 2014: Jovanka Arsić Karišić

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.01.2015. 14:26
Komentari
Podeli
Jovanka Arsić KarišićJovanka Arsić Karišić
Jovanka Arsić Karišić je predsednica Upravnog odbora Centralno evropskog foruma za razvoj CEDEF od 2010. godine. CEDEF je ekspertska organizacija koja se kontinuirano, već 11 godina, bavi projektima energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine, kako u Srbiji , tako i u regionu.

Zajedno sa svojim timom, osim istraživanja, edukacije i stručnih publikacija, realizovala je više od 90 događaja na kojima je učestvovalo više od 7.000 učesnika.

Urednik je publikacija: "Vodič za finansiranje projekata EE i OIE" 2011, "Pojmovnik održive gradnje" 2012. i Vodiča "Preporuke za upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom u Beogradu i Republici Srbiji" 2014.

Radila je kao osnivačica i direktorka Centra za edukaciju i stručno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije. Bila je šefica kabineta u Ministarstvu nauke i tehnologije, PR u Genexu, stručno politički radnik u Univerzitetskom komitetu SK. Osim mnogih priznanja, dobitnica je plakete "Kapetan Miša Anastasijević" u 2013. za postignute rezultate u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i ekologije.

Pitali smo Jovanku Arsić Karišić, šta je po njenom mišljenju obeležilo 2014. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Treći Dunavski biznis forum koji su CEDEF i "Media Invent" organizovali u Beogradu i Novom Sadu. Više stotina učesnika, preko 130 govornika i predstavnika više od 15 zemalja prisustvovalo je Forumu, i dalo značajan doprinos primeni EU strategije za Dunavski region. Na Forumu je aktivno učestvovalo sedam ambasadora sa Majkl Devenportom na čelu, što najbolje pokazuje koliko su zemlje Dunavskog regiona zainteresovane za saradnju i zajedničko učešće na projektima.

PROMAŠAJ GODINE

- Propusti države, lokalne samouprave i svih nas pojedinaca koji smo, zbog nedovoljnog ulaganja u zaštitu od poplava, preventive i nemara dozvolili da naše reke i kanali postanu divlje deponije. Posledice su, zajedno sa smećem, isplivale za vreme poplava. Poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu biće jedno od najzahtevnijih poglavlja u pristupnim pregovorima i nateraće nas da se ovim problemima, svi zajedno kao društvo, ozbiljno pozabavimo.

LIČNOST GODINE

- Filip Vukša, dvadesetogodišnji mladić koji studira pejzažnu arhitekturu na Šumarskom fakultetu, ali se može reći da je uveliko "doktorirao" na temi građanske inicijative. Filip je u protekle tri godine raznim gradskim službama poslao više od 650 pijava kako bi unapredio život u Beogradu. Njegova najnovija akcija, uređenje dva stajališta na okretnici u Ustaničkoj ulici, dovela ga je u žižu javnosti i izazvala, pored raznih komentara i veliku podršku građana.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Brza reakcija profesionalaca i anonimnih građana Srbije, posebno mladih, koji su se nesebično angažovali da posledice katastrofalnih poplava prođu sa što manje žrtava.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Oduglovačenje sa donošenjem propisa i izborom lokacije o izgradnji postrojenja za preradu otpada, iako postoje obezbeđena sredstva iz EU fondova. Ogromne nagomilane količine "istorijskog otpada", naročito u preduzećima u restrukturiranju, predstavljaju veliku opasnost za životnu sredinu i prepreku potencijalnim investitorima da se zainteresuju za ta preduzeća.

ŠTA OČEKUJETE U 2015. GODINI?

- Svesni smo činjenice da je pred nama teška godina, ali ako svi maksimalno, svako u svom domenu, budemo profesionalno radili svoj posao, rezulatati neće izostati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.