NavMenu

Novim Zakonom o platnim uslugama do jeftinijih transakcija

Izvor: Tanjug Petak, 12.12.2014. 12:16
Komentari
Podeli
Narodna banka Srbije uputila je u skupštinsku proceduru na usvajanje Predlog zakona o platnim uslugama koji bi, uvođenjem platnih institucija i institucija elektronskog novca, trebalo da omogući veću konkurenciju u platnom prometu. To bi trebalo da omogući kvalitetniju i raznovrsniju uslugu plaćanja, a građani će sve poslove koje su do sada obavljali u bankama moći da obave preko pružalaca platnih usluga, izuzev stambenih kredita i oročene štednje.

U Predlogu zakona o platnim uslugama navedeno je da će taj propis omogućiti veću i raznovrsniju ponudu kratkoročnih kredita, kreditnih i platnih kartica, niže troškove provizije prilikom plaćanja, manje troškove konverzije valuta, poslovanja i povoljnijeg investicionog ambijenta, uz otvaranje novih radnih mesta.

Novi zakon će, smatra NBS, omogućiti modernizaciju i unapređenje platnog prometa u zemlji i sa inostranstvom (uvođenje instituta elektronskog novca, uređenje "mobilnih" i "internet" plaćanja i plaćanja preko telekomunikacionih kompanija i slično).

Usvajanjem ovog zakona građanima će biti omogućeno da brzo i jednostavno, bez odlaska u banku i uz znatno niže troškove, šalju i primaju novac iz inostranstva, da obavljaju sve vidove plaćanja i naplate, da koriste posebne vrste kreditnih i platnih kartica koje mogu biti namenjene za određenu vrstu kupovine i koje ne moraju biti vezane za tekući račun.

Građani će moći da koriste platne kartice uz kontrolu troškova (namenjene roditeljima), imaće bezbednije i sigurnije plaćanje, na internetu, i preko mobilnih mreža.

Zaštita korisnika platnih usluga biće unapređena, naročito fizičkih lica i preduzetnika i poljoprivredna gazdinstava koja je do sada bila ograničenog obima i nedovoljna, što će povećati sigurnost poslovanja ovih korisnika.

Predlog novog zakona je predvideo obavezu njihovog blagovremenog i tačnog informisanja o svim podacima relevantnim za njihov ugovorni odnos u vezi s platnim uslugama i izvršenim plaćanjima, kao i pojačanu i detaljniju odgovornost pružalaca platnih usluga za izvršenje platnih transakcija.

NBS će uspostaviti jedinstveni nadzor nad poslovanjem svih učesnika na tržištu platnih usluga, čime će se obezbediti sigurnost za sve korisnike ovih usluga koji su do sada koristili ove usluge na sopstveni rizik.

Novi Zakon o platnim uslugama predvideo je uvođenje jedinstvenog registra računa i za fizička lica (već postoji za pravna lica), koji neće biti javno dostupan, a radi veće efikasnosti rada sudova, MUP-a i drugih institucija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.