NavMenu

Ponovo odbijen plan reorganizacije kompanije "Dunav grupa agregati"

Izvor: Dnevnik Sreda, 10.12.2014. 15:59
Komentari
Podeli
Privredni sud u Novom Sadu odbio je po drugi put plan reorganizacije akcionarskog društva "Dunav grupa agregati" (nekadašnji "Heroj Pinki"), kao i žalbu uloženu povodom te sudske odluke. Vlasnik preduzeća Dušan Borovica izjavio je da će opet, po treći put, podneti novi plan reorganizacije "Dunav grupe agregati" jer na to, kako je rekao, ima pravo.

– Podneću novi plan reorganizacije "Agregata", ali ću se sada prvo s Poreskom upravom dogovoriti o reprogramu duga, koji se kreće oko 310 miliona dinara, bez kamate. Poreznici nisu dali saglasnost na sada odbijeni plan reorganizacije, jer nisu bili zadovoljni predlogom otplate duga u grejs-periodu, pa sud zato nije prihvatio da se "Dunav grupa agregati" reorganizuje – naveo je Borovica, i naglasio da je imovina preduzeća daleko veća od dugova.

– Preduzeće nema velike dugove, oko 150 miliona duguje bankama, što nije velika suma ukoliko se uzme u obzir da ima i potraživanja. Jedan od dužnika je i država, pa ako se uzme u obzir novac koji mi duguje država, imam čime da pokrijem dug Poreskoj upravi.

Po njegovim rečima, preduzeće, čiji je vlasnik od 1. januara 2010. godine, zapalo je u krizu usled pada aktivnosti građevinske industrije, a nikako zbog subjektivnih slabosti u rukovođenju.

U odnosu na druga preduzeća iz iste grane, Borovica kaže da "Dunav grupa agregati" zauzima prvo mesto. U posedu preduzeća je stotinu barži i brodova za prevoz tečnog i rasutog tereta, a tu su i bageri za vađenje peska i pravljenje nasipa.

– "Dunav" je na prvom mestu, slede tri prazna mesta, pa tek onda dolazi konkurencija. Nestala je stanogradnja, niko više ništa ne zida niti se prave putevi. Polovina građevinskih preduzeća je nestala, a polovina jedva preživljava, i to je razlog što "Dunav grupa agregati" sada ne radi – tvrdi Borovica.

Tri godine bez zdravstvenih knjižica

S druge strane, predstavnik oko tri stotine radnika, koji ne rade već dve godine, Novica Cvetković kaže da nije tako, već da u tome što firma stoji ima i odgovornosti vlasnika.


– Kako to da naša konkurencija ima posla a mi nemamo, a naši su kapaciteti daleko veći u odnosu na druge? – pita Cvetković.

– Trenutno se s naših šest-sedam barži prevozi ugalj iz Rumunije za Obrenovac. Svaka barža može nositi oko 1.500 tona uglja.

Naglašava i da nedavne poplave u Srbiji mogu doneti posao firmi.

– Jedino mi imamo bagere za podizanje nasipa i utovar peska. Kapacitet naših bagera se kreće između 400 i 500 kubika – navodi Cvetković. On s nevericom gleda na mogućnost da firma, ukoliko iz trećeg pokušaja reorganizacija prođe, počne da radi. Oko tri stotine radnika već tri godine nema overene zdravstvene knjižice, četiri godine nema povezan radni staž i dve godine platu. Svaki radnik, veli Cvetković, potražuje od "Agregata" za neisplaćene zarade bar pola miliona dinara, bez kamate, i gotovo svi su zbog toga podneli sudske tužbe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.