NavMenu

"Mercator" predstavio finansijski plan za 2015. godinu - Lanac očekuje 2,85 mlrd EUR prihoda od prodaje

Izvor: Tanjug Sreda, 10.12.2014. 14:36
Komentari
Podeli
"Mercator Grupa" u sledećoj godini očekuje 2,85 mlrd EUR prihoda od prodaje, što je za skoro 7% više nego ove godine, saopšteno je iz te slovenačke grupacije koja je sada u većinskom vlasništvu hrvatskog koncerna "Arokor" Ivice Todorića.

Od toga, očekuje se da "Mercator"-ova dobit, pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), bude 182 mil EUR, što je čak 65% više u odnosu na ovu godinu, dok bi čista dobit trebalo ba bude 60 mil EUR, prenosi "Tportal".

Prema planu "Mercator"-a, koji je sinoć usvojio Nadzorni odbor, iduće godine u Srbiji će se obaviti prenos "Agrokor"-ovih maloprodajnih jedinica pod okrilje "Mercator"-a i očekuje se da donese povećanje prihoda za 71,3% u odnosu na ovu godinu.

Poslovanje u Srbiji će se jačati i na druge načine, dok će kompanija prestati da posluje na tržištima na kojima je rezultat bio negativan ili slabo profitabilan.


Prihodi u Sloveniji će rasti kao ove godine, dok se najveći pad očekuje u Hrvatskoj i BiH.

Poslovodstvo "Mercator"-a predvidelo je i tri puta više ulaganja nego ove godine, što iznosi skoro 100 mil EUR. Većina tih para otići će za obnovu prodavnica u Sloveniji.

Prošle godine "Mercator" je imao gubitak od 26,8 mil EUR posle čega je Todorić uložio u tu kompaniju više od pola milijarde evra - oko 325 mil EUR za deonice i oko 200 mil EUR za dokapitalizaciju kompanije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.