NavMenu

Novac EU za gasnu interkonekciju sa Bugarskom - Srbija očekuje pomoć iz IPA fondova

Izvor: Tanjug Nedelja, 07.12.2014. 17:12
Komentari
Podeli

Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da se već neko vreme govori o gasnoj interkonekciji sa Bugarskom, koja je u redu najviših evropskih prioriteta i da ima obećanja iz Evropske komisije da će Srbiji biti obezbeđena sredstva iz IPA fondova, koja će biti veća od do sada dogovorenih 14 mil EUR.

Antić je novinarima rekao da je gasna interkonekcija sa Bugarskom samo prva koja će se raditi sa više zemalja u okruženju, a da zatim sledi i gasna interkonekcija sa Rumunijom.

On je pojasnio da to nema veze sa snabdevanjem gasom preko Ukrajine i podvukao da je to perspektivan projekat, koji treba da obezbedi paralelno snabdevanje gasom na neki od načina koji su trenutno u fazi projekta, a koji se već rade.

- Jedan od tih je gasovod TAP (Trans Adriatic Pipeline), zatim gasovod koji će obezbediti snabdevanje preko Grčke, a oni imaju konekciju sa Bugarskom. To je evropska praksa i model odgovornog ponašanja kroz koji se obezbeđuje diversifikacija izvora snabdevanja i pravaca snabdevanja / naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima u 2015. godini će biti završena planska dokumentacija i zaokružen finansijski plan.

On je dodao i da će Bugarima EU finansirati njihovu deonicu, a da je Srbija u ozbiljnim pregovorima sa EK, da se postojeći okvir od 14 mil EUR iz IPA fondova poveća.

- Dobili smo čvrsta obećanja da možemo da računamo na taj novac, odnosno, na veća sredstva - zaključio je on.

Biće dovoljno struje

Ministar je rekao da se proizvodi potrebna količina električne energije, a da se zbog nepotpune proizvodnje iz kopa "Tamnava Zapadno polje" nedostajuće količine nabavljaju.

- Ono sa čime smo se suočili u istočnoj Srbiji, jeste posledica katastrofalnih vremenskih uslova. Tamo je sve zaleđeno i visokonaponski stubovi padaju - rekao je Antić.

Na pitanje da li će tokom zime biti problema u snabdevanju strujom, Antić je odgovorio da je sistem dobro predviđen za zimu i da dobro funkcioniše u normalnim zimskim uslovima, ali da su u istočnoj Srbiji bile elementarne nepogode.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.