Izvor: Blic/Tanjug | Nedelja, 07.12.2014.| 16:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija i Kina zajedno obnavljaju "Blok 2" u termoelektrani "Kostolac"

(Foto: te-ko.rs)
Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang rekao je da očekuje da će tokom posete kineskog premijera Li Kećianga Beogradu u decembru biti potpisan ugovor o zajedničkoj obnovi termoelektrane "Kostolac 2".

- Kineska kompanija radi "Blok 1" u Kostolcu, a verovatno ćemo za vreme posete našeg premijera zvanično potpisati novi dokument o saradnji na "Bloku 2" u toj termoelektrani - rekao je Mančang uoči Samita premijera Kine i 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope 16. i 17. decembra. Govoreći o razlozima za kineska ulaganja u Srbiju, Mančang je rekao da između dve zemlje postoji tradicionalno prijateljstvo, ali i da je infrastruktura u Srbiji dobra oblast za ulaganje i saradnju.

Mančang je rekao i da Kina, koja će biti domaćin samita, Srbiju doživljava kao iskreno prijateljsku zemlju, a da je odlučujuću ulogu u tome da samit bude održan u Beogradu odigrala poseta premijera Aleksandra Vučića Kini.

Mančang je rekao da će na Samit doći kineski premijer sa delegacijom koja će brojati oko 160 članova kao i 200 biznismena, dok očekuje da na samitu učestvuje ukupno oko 800 ljudi.

Ambasador je, ističući da je parola samita biti "Novi moto, nova snaga, nova platforma", rekao da će to biti prilika da se unapredi i regionalna saradnja.

Upitan kako vidi nastojanje Srbije da održi balans izmedju Evrope i Rusije, Mančang je rekao da vlada ima pravo da vodi računa o interesima svoje zemlje, a da druge zemlje nemaju pravo da zamere ili kritikuju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.