Izvor: eKapija | Subota, 06.12.2014.| 14:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ruma će se grejati na biomasu - Počinju pripreme za izgradnju kotlarnice u naselju Tivol

U Gradskoj kući u Rumi prošle nedelje potpisan je ugovor o izradi Studije opravdanosti o izgradnji kotlarnice na biomasu u naselju Tivol, prenosi opštinski sajt.

U pitanju je pilot projekat, koji će se raditi po ugledu na kotlarnicu u mađarskom gradu Komlu. Inače, sistem daljinskog grejanja u Komlu je baziran na biomasi i svojevremeno je proglašen za najuspešniji takav projekat u Evropskoj uniji.

Ugovor o izradi Studije opravdanosti potpisali su predsednik opštine Ruma Slađan Mančić, v.d. direktora JP "Stambeno" Srđan Nikolić i Jožef Kunoš iz kompanije "Resinvest", kojoj je poveren posao izrade Studije.

Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić je poručio da je reč o jedinstvenom projektu od koga će višestruku korist imati građani Rume, ali i JP "Stambeno" i lokalna samouprava.

- Tim stručnjaka počeće u januaru rad na Studiji. Nije u pitanju rekonstrukcija postojeće kotlarnice, već izgradnja potpuno nove, na parceli kojuje opština Ruma obezbedila. Po planu je predviđeno da se 20. aprila Studija prezentuje javnosti, nakon čega ćemo konkretno znati šta je sve potrebno da dobijemo jednu novu modernu kotlarnicu. Opština Ruma će sa 12% finansirati projekat izgradnje kotlarnice, dok će troškove izrade Studije snositi mađarska strana - rekao je Mančić.

- Dobili smo uveravanja da ćemo potpomognuti partnerima iz Mađarske moći da računamo na sredstva iz EU fondova. Ovo je veoma značajan projekat, ne samo sa stanovišta energetske efikasnosti i finansijske uštede, nego i ekologije, što je možda i ključna stvar za Evropsku uniju - izjavio je Mančić.

Plan je da se u u novoj kotlarnici izgrade dva kotla snage 1MW, od kojih će jedan raditi na biomasu (drvnu seču), a drugi, rezervni, na gas rekao je Jožef Kunoš, prenosi sajt opštine Ruma.

- Zaista, želimo da Ruma nasledi Komlo i kada, nadam se uspešno, završimo ovu investiciju stručnjaci iz cele Srbije i regiona će dolaziti u vaš grad. Nama u EU ovi projekti su od velike važnosti i zato sam siguran da se sve neće završiti samo na Studiji opravdanosti - napomenuo je Kunoš.

Kotlarnica u naselju Tivol sada obezbeđuje toplotnu energiju za blizu 17.000 kvadratnih metara, a izgradnjom nove u sistem bi ušla i tehnička i poljoprivredna škola u Rumi, ističe Srđan Nikolić.

- Kotlarnica bi se gradila odmah uz naselje Tivol, čime bi se eliminisali potencijalni gubici u transportu toplotne energije do krajnjih korisnika, kao što je to sada slučaj. Srem je odlična baza za biomasu i po nekim preliminarnim procenama utrošak po grejnoj sezoni bi bio i do šest puta manji, no, precizne podatke ćemo saznati nakon Studije opravdanosti. Stručnjaci iz Mađarske su obišli mnogobrojne toplane širom Srbije i na kraju su se odlučili da se zbog kompletne planske dokumentacije, pilot projekat realizuje upravo u Rumi - kazao je Nikolić.

Izgradnja kotlarnice u Tivolu trebalo bi da bude završena do kraja 2015. Nakon probnog grejanja prve godine, kotlarnica će zvanično proraditi grejne sezone 2016/17. Vrednost izgradnje se procenjuje između 1,5 i 2 mil EUR, dodaje se na opštinskom sajtu ruma.rs.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.