NavMenu

Sigurnost za izvoznike - AXA i "Coface" nude osiguranje izvoznih potraživanja

Izvor: eKapija Nedelja, 07.12.2014. 22:43
Komentari
Podeli
"AXA Osiguranje" i kompanija "Coface" predstavili su u petak (5. decembra 2014. godine) novu zajedničku uslugu - osiguranje izvoznih potraživanja, koja izvoznicima u Srbiji pruža dodatne mogućnosti za sigurnost i finansijsku stabilnost u poslovanju.

Na konferenciji, koja je tim povodom organizovana u hotelu "Hyatt" ministar privrede Željko Sertić je istakao da osiguranje izvoznih poslova predstavlja veoma važnu podršku u poslovanju preduzeća, jer ih štiti od rizika - kako kašnjenja naplate tako i njegovog potpunog izostanka.

On je na konferenciji "Sigurna naplata izvoznih potraživanja", rekao da je u 2013. godini bilo osigurano svega 146 mil EUR srpskog izvoza, što predstavlja svega 1,5% ukupne vrednosti izvoza, dok je u Evropi taj procenat 5%.
- Povećanje izvoza i otvaranje novih tržišta, jedan je osnovih zadataka države - rekao je ministar i podsetio da su najveća izvozna tržišta za kompanije iz Srbije Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina i Rusija.

On je naveo da su kompanije AXA i "Coface" osetile da će Srbija ubuduće imati daleko veći izvoz pa su ponudile novu uslugu i istakao da preduzeće koje na taj način osigura svoje poslovanje može da dobije i mnogo povoljniji kredit od banaka.

Sertić je dodao da vlada ozbiljno radi na tome, da se našoj privredi naredne godine omoguće novi finansijski instrumenti za uzimanje kredita.

Generalni direktor "AXA Osiguranja" Adamandios Hadžistilis (Adamantios Chatzistylis) je rekao da će nove mogućnosti i instrumenti osiguranja biti dodatna garancija stabilnog poslovanja svim izvoznicima, jer će AXA i "Coface" u Srbiji primeniti svoja iskustva iz mnogih zemlja širom sveta u kojima posluju.

Generalna direktorka kompanije "Coface" za centralnu Evropu Kataržina Kompovska (Katarzyna Kompowska) je rekla da je osnovna delatnost te kompanije smanjenje rizika koji proizilazi iz nesolventnosti i zakasnelih plaćanja.

- U Srbiji je od 2012. do 2013. godine nesolventnost porasla za 2%, što je dobro u poređenju sa zemljama centralne Evrope, gde iznosi 8%. Osiguranjem izvoznih potraživanja kompanije u Srbiji mogu da zaštite svoje poslovanje i povećaju finansijsku snagu - naglasila je Kompovska.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.