Izvor: eKapija/Beta | Utorak, 02.12.2014.| 17:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Manja proizvodnja flaširanih voda ako se ne smanji naknada - Proizvođači zahtevaju sniženje nameta

Proizvodnja mineralnih voda u Srbiji mogla bi biti manja za 3 do 5% naredne godine, ukoliko se ne smanji iznos naknade za upotrebu voda, izjavila je u utorak (2. decembra 2014. godine) predsednica Udruženja industrije mineralnih voda Srbije Zorica Vukčević.

Ona je agenciji Beta kazala da bi povećanje naknada za vodu moglo da dovede i do otpuštanja radnika u fabrikama mineralne vode.

- Povećanje cena mineralnih voda kojima bi se nadoknadio eventualni manjak u proizvodnji nije opcija. Uštede bi morali da ostvarimo utrašnjim reorganizacijama i racionalizacijama, a to bi nas ponovo dovelo u začarani krug tehnoloških viškova i otpuštanja, odnosno smanjenja broja zaposlenih - kazala je Vukčevićeva.

Prema njinim rečima, nemenjanje iznosa naknade ili njeno smanjenje, zaustavilo bi pad i rasteretilo poslovanje koje bi doprinelo rastu proizvodnje, većem izvozu i jačanju konkurentnosti domaćih proizvođača voda na stranim tržištim, a time i otvaranju radnih mesta.

Zorica Vukčević
Vukčevićeva je istakla da proizvođači mineralnih voda ne beže od obaveze plaćanja naknada, ali u razumnom okviru, koji ne ugrožava poslovanje i radna mesta, posebno u manjim sredinama, kao što su Surdulica, Bujanovac, Kuršumlija ili Aranđelovac.

Ona je naglasila da proizvođači mineralnih voda u Srbiji plaćaju najskuplju naknadu za upotrebu vode u regionu, precizirajući da u Srbiji proizvođači voda plaćaju naknadu 1,35 dinara po litru što je 11 EUR za kubik, odnosno 5 do 8% od cene proizvoda, dok je u zemljama okruženja naknada od 2 do 4 EUR.

Kako je ranije rečeno, za deset godina ta naknada uvećana je 1.300% i u rangu je naknada koja se plaćaju u francuskom regionu u kojem se proizvodi čuvena voda "evian", gde se kubik naplaćuje 12 EUR.

Koordinatorka za regulatorne reforme Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Ana Knežević Bojović kazala je da se naknada mora platiti, ali po sistemu koji je uređen i koji bi omogućio predvidljivo poslovanje.

- Jedna od ključnih preporuka NALED-a je donošenje zakona o naknadama za upotrebu javnih dobara, među kojima je i voda, koji bi jasno definisao kriterijume za utvrđivanje visine naknade - rekla je ona.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović kazao je da ima nezvanične informacije da bi moglo doći do stopiranja povećanja naknade do usvajanja zakona o naknadama.

Budimović je podsetio da je položaj proizvođača mineralnih voda u Srbiji od ove godine posebno težak nakon liberalizacije tržišta prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega bi država trebalo da pomogne toj industriji i reguliše visinu nakanade i omogući iste uslove poslovanja i za domaće proizvođače i za vodu iz uvoza.

Udruženj proizvođača mineralnih voda ima 12 fabrika članica koje će ove godine proizvesti između 600 i 650 miliona litara vode.

Te fabrike zapošljavaju ukupno 3.000 ljudi, kao i još oko 2.000 radnika kooperanata i sezonskih radnika.

Godišnja potrošnja mineralnih voda u Srbiji po stanovniku iznosi 40 litara, dok je prosek u zemljama EU 80 do 100 litara.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.