NavMenu

Građani Srbije lakše do penzije iz Kanade - Počinje primena sporazuma o socijalnoj sigurnosti

Izvor: Beta Utorak, 02.12.2014. 13:43
Komentari
Podeli
Sporazum Kanade i Srbije o socijalnoj sigurnosti stupio je na snagu, objavila je danas Vlada u Otavi.

Na osnovu tog sporazuma, prava na penziju i druge oblike socijalne sigurnosti moći će da ostvaruju građani srpskog porekla koji žive i rade ili su to već činili u Kanadi, kao i Kanađani koji su radili ili rade u Srbiji.

U saopštenju ministra za rad i socijalni razvoj Kanade Džejsona Kenija (Jason Kenney) ističe se da će sporazum omogućiti Kanadi i Srbiji da usklađuju penzije i doprinose za ljude koji žive i rade u obe zemlje.

Sporazumom će biti usklađeno ostvarivanje prava na kanadski Program za sigurnost starijih (Old Age Security) i kanadski penzijski plan (Canada Pension Plan) sa sličnim penzijskim programima u Srbiji.

Sporazum će omogućiti ostvarivanje penzijskih prava i prava na Program za sigurnost starijih, invalidnost i preživljavanje, na osnovu pripadnosti korisnika sistemima u obe zemlje.

- Ovaj sporazum pokazuje kontinuirani duh partnerstva i saradnje između dve zemlje i prepoznaje vredan doprinos Kanađana srpskog porekla jačanju Kanade - izjavio je kanadski ministar.

Sporazum dve zemlje o socijalnoj sigurnosti potpisan je aprila prošle godine u Beogradu. Tada je naglašeno da će Sporazumom biti regulisana prava korisnika penzija u obe zemlje, kao i ona za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Sporazum omogućava i sabiranje perioda osiguranja navršenih u obe države radi ostvarivanja prava na penziju i druga davanja, a daje i mogućnost da se korisniku koji je penzijska prava ostvario u Kanadi, a potom živi u Srbiji, kanadsa penzija isplaćuje i u Srbiji.

Svaki sadasnji ili budući penzioner iz Srbije i Kanade moći će da prima srazmeran deo penzije ostvarene u obe zemlje, odnosno da prima penzije srazmernu doprinosima koje je u tim zemljama uplaćivao.

U trenutku prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o socijalnoj sigurnosti sa Kanadom Srbija je slične sporazume primenjivala sa 27 zemalja, a Kanada je takve sporazume imala sa 57 država od kojih su 53 već primenjivana.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.