NavMenu

Dobar rod kukuruza, izvoznici zadovoljni

Izvor: RTS Ponedeljak, 01.12.2014. 10:05
Komentari
Podeli
Polovina ovogodišnjeg rekordnog roda kukuruza otići će inostranim kupcima. Cena je 13 i 13,5 dinara za kilogram. Kukuruz će ponovo biti najvažniji i prvi na listi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje Srbija izvozi.

Vreme je poslužilo, pa su poljoprivrednici kukuruz obrali, osušili ga i smestili u silose. Oni kojima je novac potreban odmah, već su našli kupca.

- Kukuruz je dobar, prinos mnogo veći nego prošle godine. Izvoznici su zadovoljni kvalitetom koji je mnogo bolji nego prošle godine, nema toksina u njemu - kaže Jovan Milin iz Zemljoradničke zadruge Čurug.

Prošle godine u ovo vreme kilogram kukuruza vredeo je 16,5 dinara. Zbog dobrog roda i velike ponude, sada je tri dinara jeftiniji. Đorđe Milićević iz Čuruga kaže da čeka bolju cenu jer sa ovom ne može "da se pokrije".

Izvoznici uspevaju ne samo da pokriju troškove, već i da zarade. Kupce već imaju, a tonu kukuruza prodaju i po 130 evra.

Iz novosadske luke svakodnevno isplove barže sa pet do šest hiljada tona kukuruza. Prošle godine ka inostranim kupcima odlazilo je trideset odsto manje kukuruza.

- Kukuruz uglavnom ide preko luke Konstanca gde se radi pretovar u velike brodove. Krajnja destinacija su zemlje severne Afrike, Italija, Španija, a u polednjih nekoliko godina završava u južnoj Koreji i Japanu - kaže Dejan Sorajić iz novosadske "Anove".

Pre četiri godine proizvedeno je 6.400.000 tona kukuruza, 2012. godine 3.500.000 tona, prošle 5.800.000 tona, a ove preko sedam miliona tona.

- Možemo očekivati ukupan izvoz kukuruza od preko tri miliona tona. Neke računice govore da bi to moglo da bude i tri i po miliona tona što bi za finansijski evekat imalo prihod preko 500 miliona dolara, što bi bio jedan od najboljih rezultata u poslednje vreme - navodi Žarko Galetin sa Produktne berze u Novom Sadu.

U Srbiji 15 kompanija izvozi kukuruz. Prošlog meseca prodali su skoro 300 hiljada tona kupcima u inostranstvu. Procenjuje se da će i ovog meseca, uglavnom Dunavom, otići još toliko.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.