Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.11.2014.| 16:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvoz pametnih proizvoda umesto odliva mozgova - Mladi inženjeri u poslednje tri godine osnovali 25 startapova u beogradskom Poslovno-tehničkom inkubatoru

Gordana Danilović Grković, Žan Danijel Ruh i Srđan Verbić (Foto: mc.rs)
Tokom trogodišnje saradnje Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Beograd (BITF) sa Švajcarskim sekretarijatom za ekonomske poslove, osnovano je 25 startap firmi i zaposleno više od 100 ljudi. Neka od ovih preduzeća su dobila najprestižnije nagrade i priznanja za svoje usluge i proizvode u Srbiji i u inostranstvu. U prethodne tri godine učešće izvoza u prihodima BITF preduzeća je dostiglo 75%, istaknuto je na konferenciji "Izvoz pametnih proizvoda umesto odliva mozgova", koju su danas u Beogradu organizovali BITF i Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji, povodom uspešnog završetka projekta "Promocija izvoza inovativnih proizvoda".

Ovaj projekat realizovan je uz podršu Vlade Švajcarske, sa ciljem da se poveća izvoz visokotehnoloških proizvoda i usluga iz Srbije, pretežno u oblastima informacionih tehnologija, biotehnologija i medicinskih tehnologija.

Realizacija projekta odvijala se na osnovu Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Švajcarske, za čije sprovođenje je u ime Srbije nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Nova švajcarska strategija za saradnju sa Srbijom u periodu od 2014. do 2017. godine usmerena je na ekonomski razvoj, upravljanje, energetsku efikasnost i obnovljive energije. U domenu ekonomskog razvoja podrška je fokusirana na stvaranje uslova za podizanje izvoznih kapaciteta preduzeća koja posluju u oblasti visokih tehnologija, kako bi se povećala konkurentnost srpske privrede na globalnom tržištu - rečeno je na današnjem skupu.

Usled nedovoljno izgrađenog sistema odgovarajućih institucija i mehanizama za razvoj preduzetništva, ogroman potencijal koji Srbija ima u oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja je gotovo neiskorišćen, kao i mogućnosti saradnje sa velikim brojem stručnjaka iz oblasti tehničkih nauka koji su, po odlasku u inostranstvo, izgradili uspešne karijere u svetu. U nastojanju da pomogne prevazilaženje ovih problema, švajcarska vlada je prepoznala Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta Beograd (BITF) kao partnera koji će pomoći da se aktiviraju neiskorišćeni potencijali i uspešno povežu i umreže različiti akteri.

Dejan Dramićanin (Foto: mc.rs)
Saradnja u okviru ovog projekta je realizovana kroz aktivnosti usmerene na identifikaciju potencijalnih tržišta i institucionalnih mera za unapređenje izvoza, na razvoj i umrežavanje organizacija i udruženja za dugoročnu podršku izvozu inovativnih proizvoda, poput IKT klastera i Mreže poslovnih anđela, kao i na osnivanje mreže inkubatora i parkova (STIPNet). Posebno je intenzivirana saradnja sa našim tehnološkim stručnjacima u inostranstvu i uspostavljen razvoj specifičnih alata za promociju izvoza, kao što su tehnološke platforme za promociju izvoza. Tehnološke platforme su švajcarski model koji inovativnim tehnološkim firmama omogućava povećanje vidljivosti i direktne kontakte na tržištima. U BITF-u je u ovoj fazi razvijena platforma za IT sektor (www.boostit.rs), čiji instrumenti će se primeniti i u razvijanju platformi u biotehnologiji i medicinskim tehnologijama, navedeno je u saopštenju BITF.

Danas u ovom inkubatoru, koji su pre sedam godina osnovali Elektrotehnički, Mašinski, Tehnološko-metalurški i Građevinski fakultet iz Beograda u partnerstvu sa Opštinom Palilula i DTI, posluju 44 statap preduzeća iz različitih oblasti visokih tehnologija. U njima je radno angažovano 280 mladih inženjera, od kojih je 25 povratnika iz inostranstva. Zahvaljujući švajcarskoj podršci u prethodne tri godine je osnovano 25 startup firmi i zaposleno više od 100 novih radnika, a neka od ovih preduzeća su dobila najprestižnije na grade i priznanja za svoje usluge i proizvode u Srbiji i u inostranstvu.

U istom periodu, učešće izvoza u prihodima BITF preduzeća je dostiglo 75%, pri čemu su pojedina preduzeća već od samog osnivanja bila izvozno orijentisana, poput kompanija "Bitgear" i HTEC, koje su nakon samo nekoliko godina rada dospele na "Deloitte" listu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi. Prošle godine, "Bitgear" je sa petogodišnjim rastom prihoda od 1.872% zauzeo drugo mesto, što je najbolji plasman koji je ostvarila neka domaća kompanija od kada se ovaj konkurs realizuje u Srbiji. Na ovogodišnjoj listi, "Bitgear" je na 18. poziciji, dok je na zavidnom trećem mestu kompanija HTEC sa petogodišnjim rastom prihoda od 1.777%.

Održivost projekta se ogleda kako u samim kapacitetima Inkubatora na tehničkim fakultetima tako i u sada već razvijenoj mreži saradnje sa našim stručnjacima u svetu, koji će nastaviti da preduzećima članovima pomažu da bolje sagledaju svoje ideje i sposobnosti u veoma oštroj svetskoj konkurenciji, da realnije prepoznaju moguća tržišta, da saznaju kako razmišljaju strani investitori i na koji način im treba predstaviti svoje projekte. Njihova pomoć je izuzetno bitna i u uključivanju domaćih startap kompanija u međunarodne projekte, povezivanju sa sličnim preduzećima u inostranstvu, pa do preporuka kako finansirati razvoj proizvoda i pronaći dodatne izvore kapitala.

Zahvaljujući švajcarskoj podršci, organizovani su i susreti firmi članica BITF sa mogućim partnerima u tehnološkim parkovima u Sloveniji i Italiji. Ova iskustva su značajna za dalji razvoj BITF-a i, posebno, za razvoj budućeg Tehnološkog parka Zvezdara, kao praktičnih instrumenata čija je uloga ne samo da komercijalizuju inovacije, već i da na jednom mestu pokažu koliko nauka doprinosi ekonomskom razvoju zamlje. O tome svedoči i primer Tehnološkog parka Ljubljana, koji danas predstavlja najreferentniju ustanovu ovog tipa u Sloveniji. U njemu posluje oko 280 kompanija, od kojih preko polovine čine startap firme, a svake godine se oformi od 30 do 40 novih preduzeća. Iskustva iz Ljubljane, koja su sticana više od 20 godina, pokazuju da je razvoj tehnološkog parka proces koji traži vreme i posvećenost više partnera, ali kada se tom procesu pristupi na pravi način, on daje izuzetne tehnološke i razvojne efekte, navedeno je u saopštenju BITF.

Razvoju naučno-tehnološkog parka u Beogradu u velikoj meri mogu da pomognu švajcarska iskustva, pre svega u razvoju i primeni najboljih modela za povezivanje različitih aktera u oblasti inovacija iz privatnog, javnog i istraživačkog sektora. To je šansa za Srbiju da zadrži mlade talentovane stručnjake, omogućivši im da svoja znanja i ideje pretoče u inovativne proizvode i usluge u delatnostima koje su najprofitabilnije na svetskom tržištu, da ovde privređuju i zapošljavaju.

Na današnjoj konferenciji u Beogradu govorili su direktorka BITF Gordana Danilović Grković, ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh, ministar prosvete Srbije Srđan Verbić, vlasnik kompanije "Bitgear" Dejan Dramićanin, a putem "Skype"-a se prisutnima obratio direktor Tehnološkog parka u Ljubljani Iztok Lesjak.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.