NavMenu

Za paklicu do 50 dinara manje - Crno tržište rezanog duvana uticalo na pad cene cigareta

Izvor: Novosti Četvrtak, 27.11.2014. 08:34
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Vodeće duvanske internacionalne kompanije u Srbiji, poslednjih dana obaraju cene pojedinih proizvoda, kako bi sačuvale tržište. Tako, paklica cigareta ove nedelje, zavisno od prozvođača, može da se kupi i za 20 do 50 dinara jeftinije! Snižene su samo cigarete "srednjeg ranga", odnosno one koje pušači u Srbiji najčešće kupuju.

Ovaj potez povukli su, smatraju stručnjaci, zbog crnog tržišta rezanog duvana, koje im je ogromna nelojalna konkurencija, ali i zbog sve slabije prodaje. Procene su da država godišnje zbog šverca cigareta gubi oko 100 mil EUR. Kada se tome doda i slaba kupovna moć stanovništva i pad prometa na svim nivoima, za duvandžije nije bilo drugog rešenja.

Kompanija "Philip Morris" u čijem sastavu posluje i Duvanska industrija "Niš" snizila je cenu paklice "bonda" koja umesto 190, sada košta 170 dinara. Za paklicu "pal mala" čiji je proizvođač "British american tobacco" pušači će sada izdvajati 20 dinara manje, jer je cena oborena sa 200 na 180 dinara. Za "vajseroj" kupci izdvajaju i do 30 dinara manje. Cena "100 s" pakovanja je snižena sa 190 na 170, dok je obična paklica pojeftinila sa 190 na 160 dinara. Cigarete "jork" jeftinije su za 10 i 20 dinara, u zavisnosti od pakovanja. Isti slučaj je i sa "fastom", "monusom", a pojeftinio je i L&D, "monte karlo", "nekst"...

Cigarete "kamel" umesto 240 koštaju 200, a "asos" je sa 240 pao na 190 dinara.

Poznavaoci prilika kažu da je osetno "palo" tržište duvana, i da se pored rezanog, sve češće nude i kutije "no nejm" cigareta na "crnom" tržištu, koje ozbiljno ugrožava regularnu proizvodnju i prodaju duvana.

- Duvandžije pokušavaju da prilagode cenu trenutnoj tražnji za svojim cigaretama na tržištu, kao i postojećoj platežnoj moći građana - kaže za "Novosti" ekonomista Dragovan Milićević. - Ako imamo pad esencijalne tražnje za prerađenom i neprerađenom hranom mesečno za oko jedan do dva odsto, onda je jasno da trgovci beleže slabu prodaju i kod ostalr robe.

Definitivno, dodaje Milićević, "crno tržište" uzima danak, jer se na pijacama prodaje rezani duvan, a tamo gde je velika zarada, novi modeli snalaženja dovedeni su do perfekcije.

I domaće idu dole


Cene su snizili svi domaći proizvođači, niški "Philip Morris", vranjski "British american tobacco", kao i "Monus", ali i pojedini inostrani čije cigarete se prodaju na našem tržištu, kao što je hrvatska "Tvornica duhana Rovinj". U poslednjem "Službenom glasniku RS" 127/2014. objavljene su nove, niže cene, koje važe od ove nedelje. Ovim potezom, duvandžije su se odrekle dela profita, ali će se manje para sliti i u budžet. Čim su jeftinije cigare, niže su i akcize na njih, koje država ubira.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.