NavMenu

"Petrol" otvorio regionalni terminal TNG-a u Smederevu - Investicija od 5 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 26.11.2014. 15:52
Komentari
Podeli
Slovenačka kompanija "Petrol" otvorila je danas u Smederevu regionalni terminal tečnog naftnog gasa (TNG) u koji je uloženo 5 mil EUR i koji će zapošljavati oko 100 ljudi.

Reč je o grinfild investiciji u terminal, koji ima kapacitet skladištenja 3.000 kubnih metara TNG-a, istakli su predstavnici "Petrola" i naglasili da se radi o najsavremenijem tehnološkom postrojenju te vrste u Srbiji.

To će biti centralni terminal kompanije "Petrol" za snabdevanje TNG-om jugoistočne Evrope, a ujedno će doprineti povećanju energetske sigurnosti Srbije i osnažiti zdravu tržišnu konkurenciju, rekao je predsednik "Petrol grupe", Tomaž Berločnik.

On je ukazao da je Smederevo odabrano za tu investiciju zbog odličnog geostrateškog položaja, i ključna prednost tog terminala je u tome što može da se snabdeva TNG-om vodnim putem, sa Dunava, železničkim i drumskim transportom, ili kombinacijom svih tih vidova transporta. Berločnik je rekao da je vizija "Petrola" da postane jedan od najvećih trgovaca TNG-om u jugoistočnoj Evropi.

Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But istakao je značaj ove velike investicije, od koje će, kako je rekao, i država Srbija imati koristi, jer će se republički budžet puniti sa dva do 2,5 mil EUR mesečno zahvaljujući otvaranju tog skladišta.

But je naveo da je Slovenija do sada u Srbiji realizovala oko 400 različitih investicija ukupne vrednosti 1,2 mlrd EUR i da je većina njih uspešna. Odlazeći slovenački ambasador je posebno apostrofirao odlične političke odnose između Srbije i Slovenije, koje treba iskoristiti za što više zajedničkih investicija.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić rekao je da izgradnja ovog postropjenja pokazuje da tržište Srbije ima povoljnu perspektivu, posebno kada se zna da je Srbija značajan uvoznik nafte i naftnih derivata. On je ukazao na značaj korišćenja TNG-a, jer doprinosi smanjenju emisiju gasova sa efektom staklene bašte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.