NavMenu

Kompletni specijalistički pregledi na jednom mestu - Novosadski Dom zdravlja "Dr Cvjetković" organizuje i poseban program za kontrole radnika

Izvor: eKapija Utorak, 25.11.2014. 17:10
Komentari
Podeli
Kardiologija (Foto: domzdravlja-cvjetkovic.com)Kardiologija
Novosadski Dom zdravlja "Dr Cvjetković" prvi je privatni dom zdravlja u Vojvodini. Ustanovu vode specijalisti dr Milan Cvjetković i dr Branka Cvjetković, uz koje rade mnogobrojni lekari - specijalisti iz različitih oblasti, kao i 10 medicinskih sestara, fizioterapeuta i laboratorijskih tehničara. Takođe, osim stalno zaposlenog osoblja, tu je i veći broj konsultanata i univerzitetskih profesora.

Dom zdravlja "Dr Cvjetković" poseduje i laboratoriju opremljenu najsavremenijim aparatima za kompletnu laboratorijsku dijagnostiku, te tako pacijentima nudi potpunu zdravstvenu uslugu na jednom mestu. Privatna praksa doktora Cvjetkovića ima tradiciju dugu 17 godina, a kao Dom zdravlja, ustanova posluje poslednje tri godine.

- Dom zdravlja "Dr Cvjetković" razvio sa na temeljima dugogodišnjeg rada istoimene poliklinike. Osnovan je 2011, nakon što je doneta odluka o sklapanju ugovora između privatnih institucija i RFZO (tadašnjeg RZZO), sa idejom o uključivanju u državni sistem – kaže za "eKapiju" dr Milan Cvjetković.

Ustanova ima specijalističke službe iz više od 20 oblasti. Sve ordinacije su kompjuterski umrežene u jedinstveni sistem, s programom i protokolima registracije i obrade pacijenata. Dom zdravlja održava stalnu vezu s najvećim privatnim bolnicama u Beogradu i inostranstvu, kao i sa državnim ustanovama, gde njihovi specijalisti vrše ispomoć iz određenih oblasti medicine.

Ono što izdvaja Dom zdravlja "Dr Cvjetković", kaže naš sagovornik, jeste dugogodišnja saradnja ekipe lekara specijalista, koji čine uigran tim spreman da odgovori svim izazovima.

- Pružamo praktično sve vrste zdravstvenih usluga, što nas izdvaja na vodeće mesto u Vojvodini. Kontinuirano brinemo o zdravlju svakog pacijenta i zdravlju članova njegove porodice, stavljajući akcenat na instituciju porodičnog lekara. Takođe, ne bavimo se samo lečenjem akutnih i hroničnih stanja, već i edukacijom pacijenata i prevencijom, širenjem svesti i redovnim održavanjem javnih tribina. Angažujemo najkvalitetnije stručnjake u različitim oblastima, a neretko redovne i vanredne profesore sa fakulteta – kaže naš sagovornik.

Laboratorija (Foto: domzdravlja-cvjetkovic.com)Laboratorija
Sve specijalističke službe Doma zdravlja "Dr Cvjetković" poseduju savremenu opremu – od novih laboratorijskih "Roch" aparata, zatim serije "Vivid" ultrazvučnih aparata (nosioci su plakete VIP klijenta, s najviše kupljenih "Vivid" UZV u Srbiji), BTL opreme, "Toschiba" i "Meditech" uređaja... Kako liderstvo nalaže i stalno praćenje i primenu novih metoda dijagnostike i lečenja, konstantno rade na inovacijama.

- Među poslednjima su, na primer, citološke punkcije pod kontrolom "Vivid" laptop UZV, streseho test, manje polipektomije u endoskopiji... - dodaje dr Milan Cvetković.

Dom zdravlja raspolaže sa oko 800 kvadrata u privatnom vlasništvu, a deo prostorija imaju u trajnom zakupu. Dr Milan Cvjetković kaže da su i u pregovorima za dodatni prostor, radi kompletnog zaokruživanja medicinskih usluga, koje na našim prostorima ne postoje u privatnom vlasništvu, a u državnom su deficitarne.

- Nadomak smo uvođenja novih zdravstvenih usluga, kojima će se zaokružiti paralelni zdravstveni sistem u Vojvodini (pored državnog) – najavljuje naš sagovornik.

Posebno mesto u lepezi delatnosti privatne prakse "Dr Cvjetković" zauzima zdravstvena zaštita radno sposobne populacije, kao i mogućnost obavljanja pregleda za velika privredna društva. Nedavno su, na primer, završili preglede više stotina radnika u kratkom roku - "DMS group", NIS, Fudbalski klub "Vojvodina"...U ovoj privatnoj praksi konstantno je angažovano od 40 do 60 zaposlenih, u zavisnosti od interventnih velikih pregleda.

Jedan od razloga zbog kojeg se pacijenti odlučuju da poverenje daju Domu zdravlja "Dr Cvjetković", jeste i saradnja sa mnogobrojnim drugim specijalističkim organizacijama, u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima. To daje mogućnost za brzo i efikasno pružanje zdravstvene zaštite, kako kod blažih stanja, tako i kod onih opasnih po život.

Deo ekipe (Foto: domzdravlja-cvjetkovic.com)Deo ekipe
Srpsko zdravstvo je vitalno ugroženo

Dr Milan Cvjetković u razgovoru za "eKapiju" osvrnuo se i na težak položaj zdravstva u našoj zemlji, za koje kaže da je "vitalno ugroženo", podsećajući da je srpski zdravstveni sistem, prema istraživanju "European Health Consumer Index", drugu godinu zaredom na poslednjem, 35. mestu u Evropi.

- Različiti simptomi i znaci, koje pokazuje zdravstveni sistem u Srbiji, ukazuju na pluralitet akutnih i hroničnih bolesti sa krajnje neizvesnim ishodom lečenja - kaže naš sagovornik.

Kada je reč o privatnom zdravstvu, njegov položaj je potpuno nezadovoljavajući, smatra dr Milan Cvjetković, a prvi problem je što RFZO nikako da sklopi ugovor sa privatnim sektorom.

- Dalji problem je taj što su na svim tenderima za preglede radnika najpovoljniji ponuđači državni gubitaši, jer svesno konkurišu s neprimereno niskim, gotovo simboličnim cenama. Pri tome, oni platu dobijaju platu iz Fonda, odnosno - mi ih finansiramo, a sa takvim cenama koje oni nude na tenderima, ne bi pokrili ni potrošni materijal. Na sreću, uprava nekih preduzeća ipak prepoznaje kvalitet i tradiciju rada, pa mi uglavnom radimo preglede svim firmama koji se istinski brinu o radnicima – kaže dr Milan Cvjetković.


Našem zdravstvu potrebne su tektonske promene, koje ne smeju biti samo na papiru. Kao jedan od važnih kriterijuma, dr Cvjetković navodi – jasno razgraničavanje gde ko radi.

- Smatram da treba strogo zabraniti bilo kakav dvostruki rad u državnom i privatnom sektoru, sa sankcijom gubitka posla u državnoj službi ukoliko se ovo prekrši. To tvrdim bez obzira na činjenicu da i mi trenutno imamo nekoliko vrhunskih konsultanata iz državnog sektora.

Lek za posrnuli zdravstveni sistem, mogu biti samo znanje, etika prema pacijentima i ekonomija, tvrdi sagovornik "eKapije".

(Foto: domzdravlja-cvjetkovic.com)
- Neophodna je selekcija najboljih, a ne zapošljavanje na principima nepotizma i različitih veza. Moraju se preduzeti sve neophodne mere, kako bi se pod hitno sprečio odlazak najkvalitetnijeg kadra u inostranstvo, iako bi nama, gledajući usko parcijalni interes, to koristilo, jer se smanjuje dobra konkurencija. Zatim, u državnom sektoru svako mora biti nagrađen prema trudu, a potrebno je i smanjiti preglomaznu administraciju, i raspustiti niz nepotrebnih službi.

Zbog toga, kako kaže Cvjetković, u svoje i u ime pacijenata pozdravljaju sve promene u zakonu, kako bi državno i privatno zdravstvo bilo stavljeno u isti rang.

- Na taj način, RFZO neće biti ni na kakvom gubitku, a pacijenti će ostvariti svoja prava, bez da gube dragoceno vreme i narušavaju zdravlje. Reforme će koristiti svima, štedeće se novac i iskoreniti nerad – zaključuje naš sagovornik.

Istorija privatne prakse "Dr Cvjetković"

Dozvolu za rad dobili su 1997, kao Specijalistička ordinacija "Dr Cvjetković", a radili u Ulici Kaće Dejanović 44. Nakon skoro tri godine, rad nastavljaju u većem prostoru u Bulevaru cara Lazara. Već 2003. prerastaju u Dispanzer za internu medicinu i fizikalnu medicinu s rehabilitacijom, a 2006. godine postaju Poliklinika "Dr Cvjetković". Nakon toga su ponovo proširili poslovni prostor, te prešli na sadašnju lokaciju u Balzakovoj ulici. Nakon što je doneta odluka o sklapanju ugovora privatnih institucija i RFZO, 2011. prerastaju u Dom zdravlja.

Dom zdravlja "Dr Cvjetković" član je Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.