NavMenu

U Beogradu počela telekomunikaciona konferencija "Telfor 2014"

Izvor: Tanjug Utorak, 25.11.2014. 15:23
Komentari
Podeli
Tatjana Matić, na otvaranju konferencije (Foto: mtt.gov.rs)Tatjana Matić, na otvaranju konferencije
Najveća regionalna telekomunikaciona konferencija "Telfor 2014" na kojoj učestvuje više od 1.000 učesnika iz 27 zemalja sveta otvorena je danas u "Sava Centru" i na njoj će biti razmatrana sva relevantna pitanja telekomunikacija.

U naredna tri dana biće organizovani seminari za studente, mlade i afirmisane stručnjake, prezentacije naučnih radova i knjiga kao i tematske rasprave i paneli u vezi sa aktuelnim temama u ovoj oblasti.

Konferenciju je otvorila državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunkacija Tatjana Matić poručivši da uz pomoć informaciono-komunikacionih tehnologija možemo da smanjimo jaz između urbanih i ruralnih područja koje je za Srbiju vrlo karakterističan i predstavlja jednu od većih prepreka za ravnomeran ekonomski razvoj.

- Telekomunikacione tehnologije omogućavaju nova radna mesta, povečanje produktivnosti i prihoda i što je najvažnije, brzi povratak investicija - rekla je Matić.

Kao najvažnije ona je naglasila da su u Srbiji ispunjeni preduslovi za digitalizaciju i da će time, kako je rekla, biti oslobođeni analogni signali koji će biti stavljeni u prodaju nakon 17. juna.

Matić je istakla da je Vlada prepoznala neophodnost dodele set-top boksova najugroženijim kategorijama stanovništva koja će se izvršiti u prvim mesecima naredne godine, kako bi i ljudi koje se nalaze u najudaljenijim krajevima naše zemlje imali dobrobit od samog procesa digitalizacije.

Građani će i nakon digitalizacije moći da ostvare pravo na informisanost koje im garantuje Ustav RS, objasnila je Matić.

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Predrag Ćulibrk rekao je da je "Telfor" već duže od dve decenije najznačajnije mesto okupljanja svih kojima su telekomunikacije zanimanje, posao i interesovanje.


Svesni smo dubokih promena koje su telekomunikacije pretrpele svih ovih godina. Te promene su kroz radove najavljene, propraćene i zabeležene baš na samom "Telforu". Ubeđen sam da kada bi svi radovi objavljeni na "Telforu" bili hronološki poređani, predstavljali bi pravu enciklopediju razvoja telekomunikacija, ne samo kod nas nego i u svetu", istakao je Ćulibrk.

Na otvaranju foruma su dodeljene nagrade "Ilija Stojanović" za najbolji naučni rad koje su uručene Milici Janković, Ani Koljević Marković, Strahinji Odalović i Dejanu Popović. Sava Grkovic, Predrag Igric i Ivana Marković dobili su nagradu "Ilija Stojanović" za najbolji studentski rad objavljen u 2013.godini.

Nagrada "Blaža Mirčevski" za najboljeg mladog autora otišla je u ruke Luke Dariza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.