NavMenu

Digitalizacija Srbije u korak sa svetom - Slede promene u televizijskom signalu, ali i administraciji, poreskom sistemu...

Izvor: RTS Ponedeljak, 24.11.2014. 15:53
Komentari
Podeli
Digitalizacija nije u vezi samo sa zamenom analognog televizijskog signala, već i sa ostalim oblastima, pre svega je reč o ekonomiji, administraciji i porezu. Srbija u toj oblasti sigurno hvata korak sa svetom, a neka zanimanja zbog digitalizacije odlaze u prošlost.

Prvo je stvoren centar za velike poreske obveznike - obaveza prijavljivanje poreza elektronskim putem. Zatim je u sistem uključeno penzijsko i socijalno osiguranje. A od 1. januara 2017. godine Zakon predviđa potpun prelazak poreskih prijava ne samo pravnih već i fizičkih lica elektronskim putem, čime je omogućena velika produktivnost.

- Ranije smo imali stotine poreskih računa, sada je to jedan uplatni račun i gde softver samog trezora vrši preraspodelu prihoda odgovarajućim poreskim korisnicima. Za poresku upravu to znači oslobađanje velikog ljudskog potencijala u poreskoj upravi, koji je do sada bio angažovan na manuelnom unošenju podataka sa papirnih prijava u sam sistem poreske uprave - objašnjava Igor Lončarević, poreski savetnik iz firme KPMG.

I dok premijer kaže da je naplata poreza u oktobru i novembru bila rekordna, Srbiji sledi novi Zakon o planiranju i izradnji. Prvi korak ka elektronskoj dozvoli - digitalizacija seizmografije terena već je učinjen.

- Mi smo uspeli da rešimo sistem tako da korisnik šalje elektronski zahtev da bi zahtev dobio nazad potpuno automatizovano i to u vremenima koji su manja od jednog dana, u zavisnosti od vremena overivača - kaže Boris Damnjanović iz firme "OSA računarski inženjering".


Da smo na vreme imali dobro prilagođavanje firmi tržištu, danas na desetine hiljada preduzeća ne bi bilo u stečaju.

- Stepen prilagođenja tražnje na tržištu dovodi do smanjene ili povećane konkurentnosti firme. Konkreteno znam najveću našu izdavačku kuću koja je svojevremeno davala mleko slovoslagačima, a danas je uopšte pitanje da li treba da izlaze u štampanom obliku - ukazuje Rade Šević, stečajni upravnik.

Digitalizacija može da ide i brže od stvarnosti, pa je poverenik za informacije od javnog znacaja tražio preispitivanje objavljivanja jedinstvenog matičnog broja poreskih obveznika. Neke zemlje regiona, te podatke su već ukinule.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.