Izvor: eKapija | Ponedeljak, 24.11.2014.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Napreduju pripreme za izgradnju "Welbury Bela Anta" vetroparka kod Dolova - Završena izrada plana detaljne regulacije kompleksa 40 vetrogeneratora

Za lokaciju "Bela Anta" u Dolovu kod Pančeva, kao prostor gde strujanje vetra omogućava proizvodnju električne energije vetrogeneratorima, još pre nekoliko godina zainteresovali su se investitori iz kompanije "Welbury Bela Anta". Sada je plan detaljne regulacije ovog infrastrukturnog kompleksa, koji su uradili urbanisti Direkcije za izgradnju Pančeva, na javnoj raspravi, koja je počela 23. oktobra.

- Planirana je izgradnja 40 vetrogeneratora, snage do 3,5 MW, s tim da ukupna snaga celog vetropolja ne može preći 120 MW. To je želja i investitora, a pretpostavljam i da su uslovljeni "Elektromrežom Srbije". Kompleksom je obuhvaćeno je 93 km atarskih puteva. Svi ti atarski putevi će biti u službi izgradnje i funkcije vetropolja. Da bi potencijalni investitor postavio grdosije od vetrogeneratora, neophodno je da atarske puteve privede nameni kako bi se oprema dopremila na mesto njihove instalacije - kazala je Branka Marić, odgovorna urbanistkinja Direkcije za izgradnju za RTV "Pančevo".

Javna sednica gradske Komisije za planove, na kojoj će urbanisti odgovarati na primedbe koje su u međuvremenu stigle na Plan detaljne regulacije "Bela Anta", biće održana 8. decembra. Po daljoj proceduri, plan treba da usvoji i Skupština grada Pančeva, da bi on dalje bio osnov za projektne uslove koje u poslu izgradnje vetroparka izdaje pokrajinska administracija.

Površina prostora obuhvaćenog Planom detaljne regulacije iznosi 2.167 ha.

Za više informacija o Planu detaljne regulacije lokacije "Bela Anta"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.