NavMenu

IEL počinje izgradnju vetroparka u Bašaidu 2015. - Francuski investitor ulaže 70 mil EUR u postrojenje snage 50 MW

Izvor: eKapija Petak, 21.11.2014. 09:16
Komentari
Podeli

Francuski "IEL OIE Balkan Renewable Energy" počeće 2015. godine izgradnju vetroparka u Bašaidu kod Kikinde, saznaje "eKapija" u toj kompaniji.

- Izgradnja bi trebalo da počne u 2015. godini, ali tačan datum zavisi od dobijanja svih neophodnih dozvola - rekla je za naš portal Nataša Lazarević, direktorka kompanije IEL u Srbiji.

Realizacija projekta se zasada odvija planiranom dinamikom. Naime, 19. novembra je predstavljen Plan detaljne regulacije vetroparka u ataru Bašaida, koji je izradio niški "IST urban".

Kako nam je rekao Dejan Rajčić, suvlasnik "IST urban", predstavljen Plan detaljne regulacije vetroparka je na javnom uvidu koji će trajati do 8. decembra.

- Očekujemo da će se tokom decembra Plan naći na usvajanju u Skupštini Kikinde. Nakon toga, investitor će ishodovati lokacijsku i građevinsku dozvolu. Očekujemo da će sa donošenjem novog zakona o planiranju i izgradnji investitori lakše dolaziti do dozvola.

Vetropark kod Kikinde biće snage oko 50 megavata, a kako je najavljeno, vrednost investicije je 70 mil EUR. Planirani kompleks vetroparka čine do 24 vetrogeneratora sa internom trafostanicom, pratećom putnom mrežom i infrastrukturom za funkcionisanje vetroparka.

- Objekti i instalacije vetroparka predviđeni su izvan izgrađenih prostora. Kompleks vetoparka planiran je u jugoistočnom delu opštine Kikinda, van naseljenih mesta u ataru naselja Bašaid. Kompleks je planiran na poljoprivrednom zemljištu na površini od oko 527 ha. Planirani vetropark udaljen je od najbližeg naselja Banatske Topole oko 2,2 km, od Bašaida oko 4km, a od centra opštine Kikinde oko 20 km. Lokacija na kojoj je planiran kompleks se nalazi u zoni povoljnih vetrova, što odgovara savremenim vetroelektranama, i gde je eksploatacija energije vetra ekonomski isplativa. Ovo je jedan od značajnijih projekata korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji – napominje Rajčić.

Jedan od vetroparkova kompanije IEL u FrancuskojJedan od vetroparkova kompanije IEL u Francuskoj
Prema Planu detaljne regulacije, površina osnove temelja vetrogeneratora je u obliku kružnice prečnika 30 m, najveća dozvoljena snaga pojedinačnog vetrogeneratora iznosi 3 MW. Maksimalna visina vetrogeneratora sa elisom iznosi 207 m, dok je maskimalni prečnik elise rotora predviđen da bude 122 m.

Francuski investitor planira ulaganje i u vetropark u Malom Crniću snage 36 MW. Kako su nam rekli u IEL, za to postrojenje u toku je izrada Plana detaljne regulacije.

Realizacija investicija u vetroparkove zavisi i od modela Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, kojim su banke nezadovoljne pa investitori ne mogu da zatvore finansijsku konstrukciju. Novi Ugovor se očekuje nakon donošenja novog Zakona o energetici koji bi prema najavama iz Ministarstva energetike trebalo da bude donet do kraja ove godine.

Osim u energiju vetra, IEL planira da u našoj zemlju ulaže u geotermalnu energiju na širem području Panonskog basena.

O IEL

Kompanija IEL, osnovana 2003. godine, ima dosta iskustva u oblasti obnovljivih izvora energije, pre svega vetroparkova, solarne energije, biogasnih elektrana. U Francuskoj eksploatišu već sedam vetroparkova, a IEL i dalje razvija projekte širom te zemlje. U planu je da u naredne dve-tri godine izgrade vetoprakove ukupne snage 200 MW. Filijala IEL koja pokriva ceo region je registrovana u Srbiji pre dve godine. Uporedo sa investicijama u našoj zemlji, francuska kompanija razvija projekte i u BiH i Hrvatskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.