NavMenu

Za bolje snabdevanja vodom za piće - Institut "Jaroslav Černi" od 25. do 28. novembra organizuje Regionalni radni sastanak za učesnike DRINKADRIA Projekta

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.11.2014. 15:04
Komentari
Podeli
Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" od 25. do 28. novembra, organizuje Regionalni radni sastanak partnera i učesnika međunarodnog projekta "Networking for Drinking Water Supply in Adriatic Region" (Povezivanje radi snabdevanja vodom za piće u Jadranskom regionu) ili skraćeno DRINKADRIA Projekta, na kome će učestvovati predstavnici svih 17 partnerskih institucija iz zemalja Jadranskog regiona: Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije, Grčke i Srbije. Na sastanku će biti predstavljene dosadašnje aktivnosti, rešavaće se otvorena pitanja i definisaće se naredne aktivnosti. U okviru sastanka, za 26. novembar predviđena je i poseta beogradskom postrojenju za preradu vode "Makiš", gde će se obići objekti i održati prezentacije o beogradskom vodovodu i beogradskom izvorištu podzemnih voda.

DRINKADRIA projekat započet je decembra 2013. i trajaće do marta 2016. godine. Projekat se finansira sredstvima Evropske unije, kroz program IPA Adriatic Cross Border Cooperation 2007-2013, a budžet projekta iznosi 6,65 mil EUR.

Težište DRINKADRIA projekta su zajednički problemi koji se odnose na vodosnabdevanje u okviru Jadranskog sliva: gubici u mreži, starenje infrastrukture, niska cena vode, porast potreba za vodom, uticaji klimatskih promena, velika sezonska neravnomernost potrošnje vode. U realizaciju projekta uključeno je ukupno sedamnaest partnerskih institucija iz zemalja Jadranskog regiona.

Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" jedina je organizacija iz Srbije koja je uključena u projekat DRINKADRIA i osim što je vodeći partner za Radni paket 3 – Kapitalizacija i održivost, učestvuje i u drugim aktivnostima projekta, uključujući: analizu regionalnih karakteristika klimatskih promena, analizu rizika koji se odnose na dostupnost i sigurnost vodnih resursa za vodosnabdevanje, razvoj metoda planiranja regionalnih i prekograničnih sistema vodosnabdevanja, aktivnosti na povećanju efikasnosti i kontroli gubitaka vode na pilot područjima.


Značaj realizacije DRINKADRIA projekta za građane Srbije je dvojak, osim što se dobijaju informacije o vodovodnim sistemima i akviferima u drugim zemljama i praksama u njihovom radu, na Nacionalnim radionicama u Srbiji se razmatraju najznačajniji problemi vodosnabdevanja i pokušavaju definisati i predložiti najadekavatnije varijante za njihova rešenja, navedeno je u saopštenju Instituta "Jaroslav Černi".

Do sada je održana jedna Nacionalna Radionica sa temom povećanja efikasnosti vodovoda u Srbiji, a u planu je da se do kraja projekta održe još dve radionice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.