NavMenu

Reforme idu u dobrom smeru, ali ključne tek predstoje - Predstavljena "Bela knjiga 2014" Saveta stranih investitora

Izvor: eKapija Sreda, 19.11.2014. 16:18
Komentari
Podeli
Frederik KuenFrederik Kuen
Savet stranih investitora predstavio je "Belu knjigu 2014" najvišim predstavnicima Vlade Srbije, uz prisustvo predstavnika delegacije Evropske unije u Srbiji. Ovogodišnje izdanje, 12. po redu, iznova daje predloge koji imaju za cilj da olakšaju poslovanje u Srbiji. U ovaj projekat je uloženo znanje članova Saveta sa ciljem da se Srbiji pomogne da unapredi poslovno okruženje i na taj način privuče više investicija i podstakne rast.

Događaj je otvorio predsednik Saveta stranih investitora Frederik Kuen navodeći da je od objavljivanja prošlogodišnje Bele knjige "Vlada Srbije započela reforme izmenom nekih od ključnih zakona i usvajanjem mera fiskalne konsolidacije, ali da se još uvek očekuju važnije strukturne reforme".

- Posebno pozdravljamo značajna unapređenja u zakonima o radu i stečaju, koji su usvojili većinu predloga iz Bele knjige i treba da znatno podignu konkurentnost Srbije. Savet takođe pozdravlja usvojene hitne mere fiskalne konsolidacije i poziva Vladu da iskoristi svoj snažan politički mandat da nastavi sprovođenje dugoročnih mera koje uključuju privatizaciju, korporatizaciju javnih preduzeća i reformu javne uprave, kako bi se stvorio održiv javni sektor i unapredili uslovi za razvoj privatnog sektora - rekao je Kuen.

On je naveo i da je između dva izdanja "Bele knjige", kao ključnog dokumenta s preporukama investitorima za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji, primenjeno 37% preporuka, što nije mnogo.

Predsednik FIC-a podsetio je da je u tom periodu Srbija imala parlamentarne izbore i poplave, što je dosta usporilo reforme, ali da su rezultati izbora doveli do nove situacije.

Kuen je napomenuo da je pred Vladom Srbije dosta posla i da je jedna od glavnih reformi koje investitor očekuje izmena zakonodavstva o izgradnji, jer trenutna rešenja stvaraju nepogodno okruženje puno neizvesnosti.

Prema Kuenovim rečima, investitori u Srbiji su često isfrustrirani zbog komplikovane birokratije i administracije i preporuka saveta je da se ponovo pokrene "giljotina propisa".

Prema najnovijem izdanju "Bele knjige", prošla godina je donela usporavanje ukupnih reformi, uzrokovane izborima i poplavama, ali su istovremeno ostvarene neke ključne pozitivne promene, posebno značajan napredak u radnom zakonodavstvu. Značajan napredak je takođe ostvaren u oblasti zaštite potrošača. Određen napredak je primećen u oblastima transporta, energetike i propisima zaštite životne sredine kao i u oblastima telekomunikacija i nafte i gasa. Najmanji napredak je uočen u nekretninama i gradnji, rokovima plaćanja, bezbednosti proizvoda, zaštiti podataka ličnosti, kao i u sektorima osiguranja, farmaceutskih proizvoda i sredstvima za održavanje higijene u domaćinstvu.

Skupu u hotelu "Hyatt" obratio se i ministar finansija Srbije, Dušan Vujović koji istakao bi voleo da je procenat usvojenih saveta i preporuka stranih investitora iz prošlogodišnje Bele knjige bio veći od 37%.

Obraćajući se stranim investitorima Vujović je poručio da je Vlada blizu toga da podnese parlamentu Zakon o planiranju i izgradnji kako bi se ubrzalo donošenje građevinskih dozvola i olakšalo investiranje u Srbiju.


Ministar finansija je optimističan i, kako je rekao, 99% siguran da će biti postignut dogovor sa MMF-om i da će to sutra biti i objavljeno.

Dušan VujovićDušan Vujović
- Sa MMF-om smo se dogovorili o sadržaju mera, a ostaje još da se dogovorimo o njihovoj veličini i obimu - rekao je Vujović na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora.

Vujović je rekao da je uveren da će MMF ceniti napore vlade da sprovede reforme, a posebno red i disciplinu u javnim preduzećima.

Najviši državni zvaničnici, članovi Upravnog odbora Saveta stranih investitora i šef delegacije Evropske unije Majkl Davenport učestvovali su u panelu i razgovarali o načinima unapređenja poslovnog okruženja u Srbiji. Mišljenja su razmenili ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministar finansija Dušan Vujović dok su stanovišta Saveta predstavili: predsednik Saveta i predsednik Izvršnog odbora Societe general banke Srbija Frederik Kuen, potpredsednik Saveta i generalni direktor "Telenora" Uve Fredhajm i član Upravnog odbora Saveta i generalni direktor "Carlsberg Srbija Grupe" Gabor Bekefi.

Savet stranih investitora broji 130 kompanija, koje su u Srbiju uložile više od 22 mlrd EUR, sa učešćem od 18% BDP-a u 2013. godini, i koje direktno zapošljavaju preko 96.000 ljudi u Srbiji. Glavni cilj Udruženja je da ostvari uticaj na unapređenje poslovne klime u Srbiji dajući konkretne predloge reformi i kroz izgradnju poslovnog portala za komunikaciju sa vlastima u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.