NavMenu

Sredstva IPA fondova za poljoprivredu do kraja iduće godine

Izvor: Tanjug Utorak, 18.11.2014. 12:01
Komentari
Podeli
Srbija se intenzivno priprema za korišćenje sredstava iz IPARD fondova EU, koja će nam biti dostupna već krajem naredne godine, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Zadatak savetodavaca je da poljoprivrednike edukuju kako da samostalno sa svojim projektima apliciraju za ta nepovratna sredstva, precizirala je Snežana Bogosavljević Bošković, koja je prisustvovala Šestom seminaru Poljoprivredne savetodavne i stručne službe na Zlatiboru.

- To će biti veoma značajna i važna podrška našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Program je poslat na usvajanje Evropskoj komisiji, prve povratne informacije su pozitivne i očekujemo da će biti usvojen. Trenutno imamo problem operativne strukture, ali smo na putu i njegovog rešavanja. Tu mislim na premeštanje Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd. Obezbedili smo dodatno zapošljavanje, a ovih dana biće potpisan i sporazum o preuzimanju zgrade u koju će se Uprava premestiti - rekla je za Tanjug Snežana Bogosavljević Bošković.

Drugu godinu za redom seminaru PSSS na Zlatiboru prisustvuje i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Američko Ministarstvo poljoprivrede je jedan od pokrovitelja ovog skupa i pokriva jednu trećinu troškova seminara, a po rečima ambasadora Kirbija, izdvojiće i 300.000 USD za izradu Studije o merama koje treba preduzeti za unapređenje PSSS Republike Srbije i pomoći da ona postane moderna služba koja će odgovoriti na izazove vremena.

- Poljoprivredna savetodavna i stručna služba je grupa izuzetnih stručnjaka, ali uvek postoji prostora za napredovanje i mi želimo da kroz saradnju naša dva ministarstva poljoprivrede stvorimo uslove da savetodavci na što efikasniji način edukuju poljoprivrednike zarad njihovog napredka. Srbija je poznata po proizvodnji ukusne hrane, voća i povrća. Tu smo da pomognemo da zadržite kvalitet i povećate kvantitet - rekao je ambasador Kirbi za Tanjug.


Šesti seminar PSSS i Prva regionalna konferencija savetodavaca jugoistočne Evrope koji su počeli danas na Zlatiboru organizuju se kako bi se savetodavci upoznali sa izazovima koji čekaju Srbiju na putu ka EU u oblasti poljoprivrede, kao i radi kontinuiranog usavršavanja i inoviranja znanja, razmene mišljenja i iskustava u cilju razvoja savetodavstva i pružanja efikasnije pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Trodnevni seminar se završava 20. novembra, a organizuje ga Institut za primenu nauke u poljoprivredi, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, Ministarstva poljoprivrede SAD i Projekta EU-FADN.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.