NavMenu

Div Energy - Kotlovi na biomasu

Izvor: eKapija Utorak, 18.11.2014. 07:56
Komentari
Podeli

Kompanija "Div Energy" iz Vošanovca kod Petrovca na Mlavi instalirala je kotao na biomasu renomiranog nemačkog proizvođača "Heizomat", koji postiže odlične rezultate pri sagorevanju uz izuzetno malu potrošnju goriva. Ova kompanija, koji se bavi nabavkom ogrevnog drveta, drvne sečke i instalacijom sistema za daljinsko grejanje, uskoro će početi i uvoz i distribuciju ovih kotlova na srpsko tržište.

Kotao se zasniva na inteligentnoj tehnologiji, sa mogućnošću raznih programa, kompletno je automatizovan i pruža veliki komfor korisniku, a stepen iskorišćenosti energije je čak 93%.

- U prvoj grejnoj sezoni su postignuti fantastični rezultati kako što se tiče stepena iskorišćenosti, komfora grejanja tako i potrošnje same biomase. Kao gorivo je korišćena drvna sečka (čips) od šumskog otpada koji se u normalnim uslovima ne može koristiti za loženje, ali posle mlevenja je bilo moguće iskoristiti 100% svog otpada koji se u praksi ili spaljuje ili ostavlja u šumi kao neiskorišcen – kaže za "eKapiju" Dragan Ivanović, direktor "Div Energy".

Zainteresovanim kupcima u Srbiji biće dostupna dva tipa ovog kotla: kotlovi na drvnu sečku kapaciteta od 15 do 200 KW i kotlovi na biomasu od 30 do 990 KW.

Ovo su, kažu za "eKapiju" u ovom preduzeću, standardne veličine koje su u upotrebi, a postoji i mogućnost povezivanja više kotlova ili izgradnja većih kotlovskih postrojenja za potrebe industrije i toplana.

(Foto: div-energy.rs)

Kotlovi na sečku koriste drvnu sečku, pelet ili piljevinu, a kotlovi na biomasu koriste sečku, pelet i biomasu.

- Raznolikost biomase gotovo da nema ograničenja, pa osim navedenih goriva moguće je i korišćenje raznih otpada iz poljoprivrede i industrije, ostataka iz industrijske proizvodnje hrane kao što su jezgra oraha i lešnika i slično – kaže Ivanović, napominjući da "Div energy" za kupce kotlova može obezbediti i nabavku energenta, odnosno pripremu biomase po evropskim standardima.

Sistemi oba tipa kotla snabdevena su automatskim loženjem i automatskim izbacivanjem pepela, transportni sistemi su veoma robusni i sigurni a celo postrojenje ima CE sertifikat. Kotlovi su opremljeni i sondama za merenje temperature izduvnih gasova kao i kvaliteta izduvnih gasova i po potrebi pojačavaju ili smanjuju dovod vazduha za idealno sagorevanje goriva. Upravljanje kotla je moguće sa normalnom ili sa visoko modernim "touch screen" ekranom koji se može priključiti na GSM mrežu ili na internet, preko kojeg je moguća kontrola putem smart telefona ili kompjutera, a ukoliko dođe do smetnje pri radu kotla moguće je programirati da korisnik dobije SMS poruku sa greškom koja se upravo pojavila.

Drva za ogrev

Kompanija "Div Energy" bavi se i nabavkom ogrevnom drveta. Kupcima su dostupna drva za ogrev u mreži 1 prm, cepana gotova za ogrev 33 cm dužine, suva ili polusuva, drva za ogrev u mrežastim džakovima za kamine i peći u pakovanjima od 15 kg, kao i drva za potpalu, sitno cepana u malim džakovima. U kompaniji napominju da po želji kupaca izrađuju i drugačija pakovanja.

Više informacija pogledajte http://www.div-energy.rs/

Kompletan Tematski bilten "Obnovljivi izvori energije - šansa ili obaveza" možete pogledati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.