Izvor: eKapija | Ponedeljak, 17.11.2014.| 14:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropski standardi u pančevačkom "Grejanju"

Javno komunalno preduzeće "Grejanje" prvo je od javnih preduzeća u Pančevu i jedno od retkih toplana u Srbiji koje je dobilo ISO sertifikate. To znači da su izmenjene procedure u proizodnji i u organizaciji, te će "Grejanje" moći mnogo lakše da konkuriše za strane donacije. A za iduću godinu najavljuju i rad na standaru energetske efikasnosti, prenosi RTV "Pančevo".

Tim od sedmoro ljudi iz "Grejanja" na uvođenju ISO standarda radi od početka ove godine, a koji su od 22. i u primeni. Jedan od njih - ISO 9001 - odnosi se na upravljanje i kvalitet usluga, ISO 14001 tretira zaštitu životne sredine, a OHSAS 18001 se odnosi na bezbednost i zaštitu na radu. Do sada su bile već dve kontrole njihovih primena.

- Procedure će ubrzati neke procese, što će dovesti do uštede goriva, a time i do povećanja energetske efikasnosti. To znači da ne bi trebalo da dođe do značajnijeg povećanja cena usluga. Krajnji cilj je zadovoljstvo korisnika - rekao je Vladimir Gavranović iz JKP "Grejanje".

ISO standardi koji su uvedeni u pančevačkom "Grejanju" bitni su i za konkurisanje za fondove Evropske unije. Pančevo je tako ušlo u najuži izbor od šest gradova u Srbiji koji imaju mogućnost da dobiju i donacije švajcarske vlade.

- Nadamo se da ćemo uskoro dobiti neka sredstva za nabavku novih kotlova, gorionika, toplovodne mreže, a samim tim poboljšati kvalitet svojih usluga, kazao je Vladimir Gavranović.

Kada se dobiju sertifikati, oni se moraju obnavljati. Svake godine vrši se kontrola njihove primene. U "Grejanju" najavljuju da će sledeće godine raditi na dobijanju ISO 50001 standarda, koji se odnosi na energetsku efikasnost.

- Sledeći korak je ISO 50001, koji se tiče same energetske efikasnosti. Svi projekti i upitnici vezani su za posedovanje standarda, tako da je to sledeći potez - najavljuje Vladimir Gavranović.

Javno komunalno preduzeće "Grejanje" je prvo od gradskih preduzeća koje je dobilo neki od ISO standarda, a i jedno od retkih preduzeća koja se bave proizvodnjom toplotne energije u Srbiji koje ima ove sertifikate, piše RTV "Pančevo".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.