NavMenu

Porez na imovinu napunio opštinske kase

Izvor: RTS Ponedeljak, 17.11.2014. 14:12
Komentari
Podeli
Stepen naplate poreza na imovinu u pojedinim opštinama u Srbiji je ove godine i tri puta veći nego u 2013, kaže Aleksander Grunauer, vođa projekta u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ.

Podaci o obuhvatu poreza na imovinu iz prethodnih godina bili su porazni, jer poreznici nisu videli svaku četvrtu kuću. Budući da te kući nisu u evidenciji, vlasnici nisu ni plaćali porez, prenosi Tanjug.

Prema poslednjim podacima GIZ-a, koji je ove godine angažovan na ažuriranju baze nepokretnosti i popisu imovine u devet opština u Srbiji, neke od njih su u ovoj godini uspele drastično da povećaju obuhvat i naplatile su porez za gotovo 80% nekretnina.

Grunaur je u izjavi Tanjugu podvukao da su pojedine opštine koje ova organizacija podržava, podigle naplatu poreza tri puta.

Naveo je primer Negotina, gde je u poreskim rešenjima prvi put obuhvaćeno zemljište i popisane su nepokretnosti u tom gradu, što su uradili popisivači koje je angažovao GIZ.

- Svakodnevni priliv na ime poreza na imovinu u tom gradu se ranije kretao u rasponu od 200.000 dinara dnevno, izuzev u danima dospeća kvartala kad je bilo oko pola miliona dinara dnevno. Nakon distribucije rešenja i njihove dostave, priliv nijednog dana nije ispod pola miliona, a obično je oko 800.000 dinara. Ima dana i kada pređe 1,5 miliona dinara - rekao je Grunauer.

Situacija je, kako navodi, slična i u Majdanpeku i Sokobanji.

- Sokobanja je od januara do jula ove godine prikupila više poreza na imovinu nego u celoj 2013. godini - rekao je Grunauer.

Postoje opštine, ističe on, koje kroz veći stepen naplate poreza imaju više raspoloživog novca u gradskoj kasi, pa oni sada razmišljaju da smanje stopu oporezivanja.

- Veći obuhvat opštinarima ostavlja prostor da svima smanje poresku stopu. Ranije su mnoge kuće i stanovi bili van evidencije, pa su neki morali da plaćaju porez, a drugi su to izbegavali. Sada će naplata biti pravednija, a moguće da će svi zbog toga biti manje opterećeni - rekao je Grunauer.

Prema njegovim rečima, GIZ podržava devet opština u istočnoj Srbiji da povećavaju obuhvat i stepen naplate poreza na imovinu.

GIZ je, kako je rekao, posmatrao stanje u Srbiji u januaru ove godine, a meriće se učinak i u januaru 2015, kako bi se videlo koliki je napredak učinjen.

- Pet opština koje su najviše povećale obuhvat i naplatu poreza na imovinu dobiće od nas novac za razvojne opštinske projekte. Naš ukupan fond u te svrhe je milion švajcarskih franaka koje donira švajcarska vlada. Taj novac će biti podeljen između pet najuspešnijih opština - istakao je Grunauer.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.