Izvor: RTV | Ponedeljak, 17.11.2014.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvozna šansa za organske žitarice iz Vojvodine

Organske žitarice sa vojvođanskih njiva mogle bi da stignu do britanskog tržišta, ukoliko se domaći proizvođači pokažu spremni za tako zahtevno tržište, čulo se na marginama savetovanja o organskoj proizvodnji u Somboru.

Na skupu je govorio Britanac Džon Lister, vlasnik mlina "Shipton Mill", čija porodica već 500 godina melje žitarice za britanski dvor. Kako kaže, došao je da prenese svoja iskustva, ali i da iskaže svoje potrebe za speltom.

- Oduvek smo se bavili organskom proizvodnjom. Princ Čarls je podržavao organsku proizvodnju jer se nalazimo blizu njegovog imanja u Glosterširu - kaže za RTV Džon Lister i dodaje da su radili na zajedničkim projektima kao što su organski holandski biskviti.

Savetnik za organsku proizvodnju Rodžer Kazens kaže za RTV da su naša velika šansa organske žitarice, ali i voće i povrće.

- Najveća vrednost koju imate su lokalne sorte, autohtone, koje ste sačuvali i koje gajite. One imaju tako dobar, izuzetan ukus i mislim da je to vaša najveća prednost - smatra Kazens.

Svoja iskustva na seminaru u Somboru, preneo je i Ben Raskin, iz Asocijacije proizvođača organskih proizvoda.

Direktor Poljoprivredna stručna služba Sombor Vladimir Sabadoš kaže za RTV da je ovo velika šansa za naše proizvođače jer je praktično plasman obezbeđen.

- Oni su iskazali svoje potrebe za speltom i drugim kulturama. Mi treba da proizvodnju sa oglednih polja, gde to već radimo, proširimo - dodaje Sabadoš.

U Zemljoradničkoj zadruzi "Agordunav" u Karavukovu već proizvode brašno od spelte, heljde, raži i još nekoliko vrsta žitarica na ukupno 60 hektara. Imaju svoj mlin, pekaru, ali je u toku probni rad.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.