NavMenu

Rukovodioci u Srbiji očekuju rast svojih kompanija u narednoj godini

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.11.2014. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: ekapija)
Prema jedanaestom po redu Capital Confidence Barometar istraživanju koje sprovodi revizorsko-konsultantska kuća EY, a koje se odnosi na oblast Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) i koje po prvi put uključuje i Srbiju, konstatovani su novi trendovi na tržištu u ovom regionu koji ukazuju na to da polovina ispitanih rukovodilaca u Srbiji očekuje da njihove organizacije rastu u toku naredne godine.

Capital Confidence Barometar je istraživanje koje je sprovela kompanija EY uz pomoć Economist Inteligence Unit-a (EIU), a u kome učestvuju rukovodioci velikih kompanija širom sveta. Jedanaesto izdanje Barometra predviđa da će doći do ubrzanja u oblasti spajanja i akvizicije u CSE regionu kao posledice velikih, transformativnih poslovnih transakcija. Posle nekoliko godina kontrakcije i stagnacije, izgleda da je tržište poslovnih transakcija u CSE regionu na putu oporavka. Do oporavka će doći zahvaljujući transakcijama srednje vrednosti za koje se predviđa da će vratiti tržište na poziciju na kojoj je bilo pre finansijske krize.

U izuzetno izazovnom okruženju koje odlikuje mnoštvo globalnih megatrendova i rekordno angažovanje vlasnika, kompanije prave poslovne korake koji će ih bolje pozicionirati u cilju rasta. Tako je i Capital Confidence istraživanje pokazalo da je polovina rukovodilaca u Srbiji fokusirana na rast kompanija u narednih 12 meseci, što se minimalno razlikuje od odgovora ispitanika na globalnom (49%) i CSE nivou (54%).
- Izuzetno smo ponosni na to što je Srbija po prvi put ove godine učestvovala u istraživanju Capital Confidence Barometer. Rezultati istraživanja omogućili su jedinstven uvid u korporativno poverenje u ekonomsku perspektivu i identifikovali trendove među odborima, kao i uobičajene prakse zainteresovanih strana kada je u pitanju upravljanje kapitalom u Srbiji. Unapred nas raduje učešće u ovom istraživanju na godišnjem nivou - rekao je Urs Indermuhle, partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama (TAS) u Adria regionu kompanije EY.

Lokalne ekonomije - kamen spoticanja ka budućem uspehu

Uprkos neprestanim spoljašnjim uticajima koji unose nemire u lokalne ekonomije, vera u njihov oporavak predstavlja temelj za buduće uspehe na polju spanja i akvizicija, pa je tako i broj rukovodilaca (46%) koji veruju u oporavak lokalnih ekonomija u CSE regionu porastao gotovo duplo u poslednjih godinu dana. Više od polovine ispitanika u CSE regionu (53%) smatra da najveći rizik za njihovo poslovanje u narednih pola godine do godinu dana, predstavlja povećana globalna politička nestabilnost. Sličan stav odnosi se i na Srbiju gde 44% ispitanika brine globalna politička nestabilnost, dok 33% ispitanika u Srbiji takođe brine i usporavanje rasta na ključnim tržištima u razvoju.

Veliki broj megatransakcija tokom 2014. godine imao je veliki uticaj na tržište poslovnih transakcija. Megatransakcije na globalnom i CSE regionu povećale su poverenje u spajanje i akvizicije i predstavljale okidač za druge transakcije niže u lancu.

Istraživanje je pokazalo da se očekuje nastavak transformativnih poslovnih transakcija. Međutim, snažan porast aktivnosti na ovom polju u narednoj godini biće pokretač za tržišta srednje veličine jer kompanije ojačavaju svoje osnovne grane poslovanja. Gotovo polovina ispitanika (44%) u CSE regionu smatra da će se broj poslovnih transakcija u kojima učestvuju njihove kompanije uvećati u narednih 12 meseci, dok je optimizam rukovodilaca u Srbiji i veći, pa ista očekivanja ima čak 57% ispitanika. Na pitanje da li očekuju da njihova kompanija vrši akvizicije u narednoj godini, 39% ispitanika u Srbiji odgovorilo je potvrdno, što je u potpunosti u korelaciji sa rezultatima istraživanja na globalnom (40%) i CSE nivou (37%). Rezultati istraživanja u Srbiji pokazali su da 87% ispitanika planira da postigne rast svojih kompanija u narednoj godini putem akvizicija.

Polovina ispitanika u Srbiji smatra da se broj prilika za akviziciju uvećao. Na pitanje koji je glavni izvor finansiranja poslovnih transakcija u narednih 12 meseci svi rukovodioci (100%) naveli su finansiranje od strane banaka, privatnog plasmana i javno izdavanje obveznica, dok niko od ispitanika nije naveo gotovinu i kapital.

Broj poslovnih transakcija raste zajedno sa očekivanjima

U CSE regionu, istraživanje koje je sprovela kompanija EY pokazalo je da se broj kompanija koje imaju u planu više od 5 poslovnih transakcija u narednih godinu dana, značajno povećao. Analiza korelacije između trenutnih planova kompanije kada su u pitanju poslovne transakcije, kao i njihovih planova za budućnost, pokazala je da kompanije koje imaju u planu 2-4 transakcije u narednoj godini imaju najveće planove za ekspanziju svog poslovanja. Rezultati istraživanja pokazali su da među ispitanim rukovodiocima u Srbiji, polovina ima u planu 2 poslovne transakcije u narednih godinu dana, dok četvrtina planira više od 5. Takođe, istraživanje je pokazalo da više od polovine rukovodioca u Srbiji (57%) očekuje da se broj poslovnih transakcija poveća u narednoj godini, naspram 44 odsto rukovodilaca u CSE regionu koji imaju ista očekivanja.

Uz oporavak ekonomije, i u Srbiji nova radna mesta

Poverenje u pozitivne pokazatelje oporavka tržišta dovelo je do niza pozitivnih posledica, a možda najvažnija od njih jesu namere za otvaranje novih radnih mesta. Kompanije pokazuju veću spremnost za zapošljavanje novih kadrova pa i rezultati istraživanja pokazuju da u CSE regionu 46% rukovodilaca ima takve namere, dok u Srbiji 39% rukovodilaca planira da poveća broj zaposlenih, dok polovina rukovodilaca planira da zadrži isti broj zaposlenih u svojim kompanijama u Srbiji.

Odnos duga i kapitala

Odnos duga i kapitala (leverage) je opala nakon globalne finansijske krize, uglavnom zahvaljujući povećanju vrednosti kapitala. Međutim, nakon nekoliko godina, ulaskom u režim oporavka rezultati globalnog Capital Confidence istraživanja pokazali su da većina kompanija (68%) ima odnos duga i kapitala manji od 25 odsto. Istoimeno istraživanje u Srbiji pokazalo je da 66% kompanija koje su učestvovale u istraživanju imaju odnos duga i kapitala manji od 25%, što ih čini dobro pozicioniranim da podnesu bilo kakvo povećanje kamatnih stopa.

Razlika u proceni vrednosti

Stabilnost u procenama dovodi do značajno produktivnijih pregovora kada je u pitanju prodaja imovine, a istraživanje kompanije EY pokazalo je da većina rukovodioca u Srbiji (67%) veruje da će razlika u proceni vrednosti u narednih 12 meseci ostati ista, dok na globalnom nivou to mišljenje deli 74 odsto rukovodilaca, a u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope 72%.

Capital Confidence istraživanje, koje je u oktobru mesecu 2014. godine sprovela kompanija EY i u Srbiji pokazalo je da su top 5 zemalja u koje investiraju domaće kompanije: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Rumunija, Hrvatska i Rusija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.