Izvor: eKapija | Utorak, 18.11.2014.| 07:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veliki planovi za obnovljive izvore energije - EPS nastavlja ulaganje u minihidroelektrane i u vetropark u Kostolcu

Zbog majskih poplava u kojima je pod vodom ostao najveći kop "Tamnava-Zapadno polje", država je prinuđena da traži alternative kako bi obezbedila sigurno snabdevanje električnom energijom i grejanjem. Neizvesnost snabdevanja ruskim gasom zbog ukrajinske krize i neizvestan uvoz struje u zimskom periodu uticao je na to da se država opredeli za uvoz uglja. Krajem oktobra raspisan je tender za nabavku 1,3 miliona tona uglja u periodu od novembra do marta.

I prethodnih godina kada nije bilo poplava, naša zemlja je bila prinuđena na uvoz struje koja je najskuplja u zimskom periodu. Kako su nam rekli i u "Elektroprivredi Srbije" (EPS), svako povećanje proizvodnje električne energije u Srbiji, pa tako i one iz obnovljivih izvora, smanjuje ili potpuno eliminiše potrebu za uvozom električne energije u zimskom periodu.

Kada je reč o OIE, EPS planira da izgradi vetropark u Kostolcu snage 50 MW. Kako su nam rekli u EPS-u, završena je izrada Prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom koja je pokazala da je taj projekat isplativ. Za 2015. godinu se planira završetak geoloških istražnih radova, kao i izrada Studije opravdanosti sa Idejnim projektom posle čega će biti doneta odgovarajuća odluka oko izgradnje vetroparka. Tokom 2015. godine očekuje se i potpisivanje odgovarajućeg sporazuma oko finansiranja ovog projekta sa KfW bankom i dobijanje državnih garancija. Objavljivanje tendera za isporuku opreme bi moglo da se očekuje u prvom kvartalu 2016. godine, a početak radova u proleće 2017. godine – najavljuju u EPS-u.

Investicije EPS-a u minihidroelektrane

"Elektroprivreda Srbije" raspisala je konkurs za isporuku opreme za male HE iz grupe "Zapad", a objavljivanje još dva slična tendera očekuje se do kraja godine.

(Foto: shuttestock.com )

- U 2015. godini očekuju se i tri tendera za građevinske radove, a početak izgradnje je planiran u proleće 2016. godine i završetak izgradnje do kraja 2017. godine. Kreditom EBRD-a je obuhvaćena revitalizacija 15 malih HE u vlasništvu EPS-a, kao i izgradnja dve nove male HE na postojećim vodoprivrednim objektima. Ukupna vrednost projekata se procenjuje na 32,3 mil EUR.

EPS dugoročno planira nove investicije u obnovljive izvore energije, a one se odnose isključivo na malehidroelektrane.

Iako je 2012. godine potpisan Memorandum o razumevanju sa RWE o izgradnji hidroelektrana na Moravi, u EPS-u kažu da i dalje pregovaraju sa njima a i sa drugim investitorima.

- EPS sa stranim partnerima radi na razvoju 10 malih HE na reci Ibar, snage 120 MW, godišnje proizvodnje 453 miliona kilovat-sati, vrednost investicije 340 mil EUR. Sa RWE radimo na razvoju pet malih HE na reci Moravi, snage 147 MW, godišnje proizvodnje 645 miliona kilovat-sati, vrednost investicija 360 mil EUR. EPS samostalno razvija četvrti agregat u HE "Potpeć" snage 12,7 MW, solarnu elektranu Kostolac snage 5 MW, a u toku je i analiza tržišta za izgradnju reverzibilne HE Bistrica snage 680 MW i vrednosti investicije 600 mil EUR.

Tokom 2013. godine EPS je električnu energiju otkupljivao od 33 malehidroelektrane koje imaju status povlašćenog proizvođača, dok je tokom 2014. (zaključno sa septembrom 2014. godine) otkupljivana energija od 41 malehidroelektrane koje imaju status povlašćenog proizvođača.

U periodu od januara do septembra 2014. godine iz obnovljivih izvora tj. elektrana sa statusom povlašćenog proizvođača otkupljeno je 147 miliona kilovat-sati, što predstavlja oko 1% od ukupno nabavljene električne energije za potrebe "EPS Snabdevanja".

Kompletan Tematski bilten "Obnovljivi izvori energije-šansa ili obaveza" možete pogledati OVDE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.