Izvor: Tanjug | Petak, 14.11.2014.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Francuska nedelja od 17. do 23. novembra u Beogradu

Francuska nedelja, tokom koje će biti promovisani francuski proizvodi, ali i francusko-srpske ekonomske, istorijske i kulturne veze, biće održana od 17. do 23. novembra u Beogradu.

Organizator druge manifestacije za redom je Francusko-srpska privredna komora, u saradnji sa njenim članicama.

Samo nedelju dana nakon posete francuskog premijera Manuela Valsa Srbiji, više događaja će podsetiti srpsku javnost na neraskidivost francusko-srpskih veza, navela je u saopštenju Francusko-srpska privredna komora.

Gastronomija, kao jedan od najvećih simbola Francuske, biće posebno obeležena u okviru Francuske nedelje kroz dva događaja. Najpre će u saradnji sa preduzećem "Lesaffre", biti održana "Pekarska radionica", na kojoj će zvanice moći da nauče kako se prave francuski krosani i bageti.

Kroz Gastronomsku radionicu, prijatelji i gosti biće u mogućnosti da prisustvuju kulinarskim vratolomijama kuvara hotela "Metropol Palace", i da učestvuju u spremanju, a zatim i da degustiraju francuske specijalitete, uz najbolja francuska vina koja obezbeđuje preduzeće "Delice".

U toku cele te nedelje, srpski potrošači će moći da kupe francuske proizvode po akcijskim cenama u TC "Mercator" u Beogradu i Novom Sadu, kao i u prodajnim objektima "Interex" i "Casino", gde će biti organizovane i različite promocije i radionice.

Francusko-srpski sajam zapošljavanja svečano će biti otvoren 19. novembra u Galeriji ULUS uz prisustvo predsednika Francusko-srpske privredne komore, Patrika Kolena, kao i predstavnika francuske poslovne zajednice u Srbiji. Sajam je, pre svega, namenjen studentima i nezaposlenim licima, i omogućiće im da se upoznaju sa nekim od francuskih i srpskih firmi, saznaju šta budući poslodavci očekuju od njih i predaju svoje radne biografije potencijalnim poslodavcima.

Neke od firmi koje će učestvovati na Sajmu su: "Schneider Electric", "Sanofi Aventis", "Credit Agricole", "Lafarge", "Adecco", "Axa osiguranje", "Egis" i "Mercator".

Za studente je namenjana i tribina "Korporacija za početnike", koja će se održati 20. novembra u "Mixer house"-u, sa posebnim osvrtom na to kako korporacija razvija talente, zašto je važno koristiti napredne tehnologije, zašto nikad ne prestajemo da učimo, kolika je prednost mladih što već koriste društvene mreže, pametne telefone, i slično.

Nastavak Francuske nedelje obeležiće višedecenijska francuska tradicija dočeka "božole nuvoa" ("beaujolais nouveau"), prvog mladog crvenog vina, četvrti put u Beogradu.

Francuska nedelja biće zatvorena četvorodnevna izložba "Sećanje na Veliki rat" u Kinoteci, od 20. do 23. novembra, koja je posvećena Prvom svetskom ratu kao događaju koji je imao najveći značaj za francusko-srpske odnose.

Inicijator izložbe je "Scheinder Electric" koji je u saradnji sa listom "Nedeljnik" prikupljao i objavljivao porodične priče i uspomene na Veliki rat.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.