Izvor: Tanjug | Petak, 14.11.2014.| 12:27

"Cimos" prodaje "Livnicu Kikinda" i fabriku u Srebrenici

Slovenačka kompanija za proizvodnju delova za motorna vozila "Cimos", će zbog racionalizacije poslovanja prodati u Srbiji veliku livnicu "Kikinda AI" i manju livnicu "Krušik - Precizni Liv".

Novog vlasnika dobiće i fabrika "Cimos" u Srebrenici, prenosi portal "Seebiz", i podseća da je ta kompanija već prodala "Litostroj Power" i "Cimos Titan".

"Cimos" će, kako se navodi, u naredne dve godine biti usmeren na dalje dezinvestiranje i prodaju delova grupe koji više nisu neophodni za njihovo poslovanje.

Slovenačka kompanija bi trebalo da nakon dokapitalizacije, koja će banke, dobavljače i ostale poslovne partnere koštati više od 200 mil EUR, postane profitabilnija grupa.

Pre ekonomske krize, ta slovenačka grupa je ostvarivala pola milijarde evra godišnjeg prihoda od prodaje u Sloveniji i drugim zemljama bivše Jugoslavije i zapošljavala više od 7.600 ljudi.

Prema predviđenom 60-postotnom otpisu i reprogramiranju obaveza od 400 mil EUR, "Cimos" će morati da se pripremi za njihovu dugoročnu otplatu, koja bi trebalo da počne od 2017. godine. Da bi prikupili dovoljno sredstava za otplatu mesečnih rata, koje će iznositi 1,35 mil EUR, takođe će biti potrebna racionalizacija poslovanja.

Tako su u "Cimosu" u potrazi za višemilionskim uštedama u nabavci, prodaji, lancu snabdevanja i režijskim troškovima, a najveće uštede se očekuju u troškovima rada. S otpuštanjem zaposlenih, troškovi rada biće smanjeni za 15 odsto, a za otpremnine radnicima biće izdvojeno 8,4 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.