NavMenu

Pokrenuta inicijativa za oživljavanje proizvodnje vagona u Srbiji - "Železnicama" neophodna obnova voznog parka

Izvor: Tanjug Četvrtak, 13.11.2014. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Radna grupa Grupacije proizvođača i remontera železničkih vozila Privredne komore Srbije pokrenula je danas inicijativu za oživljavanje proizvodnje vagona u Srbiji, kao i prepravku postojećih, kako bi se revitalizovao vozni park "Železnica Srbije".

Kako je istakao član Radne grupe Tomislav Simović, inače nekadašnji direktor "Fabrike vagona" u Kraljevu, već nekoliko godina postoji mogućnost da domaći proizvođači prave vagone za potrebe ruskog tržišta, ali ti predlozi nišli naišli na potrebnu pažnju u resornim ministarstvima.

Prema njegovim rečima, Rusija je pre nekoliko godina odlučila da obnovi svoj železnički vozni park sa ukupno 150.000 vagona, od čega sa 80.000 teretnih, a ima kapacitete za sopstvenu proizvodnju za samo 40.000, što je šansa za srpske prozvođače.

Pri tome, kako je predočio, treba imati u vidu da je direktor Ruskih železnica veoma naklonjen Srbiji, kao i to da su naši proizvođači imali nekad strateško partnerstvo sa jednim ruskim zavodom.

- S druge strane, "Železnice Srbije" u poslednjih 15 godina koriste samo 3.000 do 6.000 vagona od 16.200, koliko ih imaju, jer su mnogi neupotrebljivi i nenamenski pravljeni, pa im sada treba oko 2.000 novih vagona godišnje - kazao je Simović.

Saobraćajni stručnjak David Vojinović istakao je da treba iskoristiti sopstvene zapuštene resurse, dodajući da je osnovni problem "Železnica Srbije" što namaju rešen održivi razvoj, pa postoji opasnost i da nova sredstva završe na otpadu, jer ne odgovaraju trenutnom lošem stanju pruga.

On je predložio da se, po ugledu na Nemačku, neupotrebljivi vagoni revitalizuju za dostizanje nekadašnjih brzina od 120 kilometara na sat na glavnim i 80 km/h na sporednim prugama. To bi bilo prelazno rešenje, dok Srbija ne izgradi pruge za veće brzine do 160 kilometara na sat, jer su, kako je rekao, nova sredstva na sadašnjim prugama nepotreban trošak.


Prema njegovim rečima, na taj način bi 2.000 vagona moglo da se prepravi u savremena kola, a ako se nastavi i sa reparacijom 60 električnih i 25 dizel lokomotiva, onda bi vozovi mogli da se preprave u motorne i da se ne troše sredstva na nove garniture. Takođe bi trebalo modernizovati 30 manevarskih lokomotiva, od kojih se sada koristi svega šest. Time bi bile zadovoljene potrebe železničkog saobraćaja za narednih 20 godina, do kada bi mogli da izgradimo savremene pruge, naveo je Vojinović.

Direktor Sektora održavanja "Železnica Srbije" Vladan Petrović je podržao inicijativu koja će biti upućena Vladi, ocenjujući da bi te poslove najbolje bilo raditi kroz javno-privatno partnerstvo.

Direktor Sektora za usluge i preduzetništvo PKS Ješa Erčić je rekao da Vlada Srbije pre svega treba da ima u vidu da osnovni zadatak "Železnica Srbije" nije ostvarivanje profita, nego da budu u službi razvoja privrede.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.