Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.11.2014.| 16:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Izložba dizajna" do 16. novembra na Beogradskom sajmu

I ove godine, u okviru Međunarodnog sajma nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije na Beogradskom sajmu, do nedelje (16. novembra 2014. godine) organizuje se "Izložba dizajna".

Izložba, koja je otvorena 10. novembra, održava se u Hali 2, nivo C. Organizuje je Beogradski sajam, u saradnji sa udruženjima ULUPUDS i "Ekokult +", po treći put.

Događaj će i ove godine okupiti veliki broj dizajnera, arhitekata i umetnika iz oblasti dizajna nameštaja, enterijera i unutrašnje dekoracije, uz učešće fakulteta i škola koje obrazuju stručnjake koji će u budućnosti oformiti savremenu scenu mladih dizajnera Srbije.

Centralni događaj je izložba "Eko dizajn", koja svojim konceptom otvara dijalog sa širokom javnošću i promoviše znanje, razvoj i primenu ekološkog i održivog pristupa u dizajnu nameštaja i širem kontekstu umetničkog stvaralaštva i razmišljanja.

Cilj ove izložbe je predstavljanje mladih i već afirmisanih dizajnera i umetnika iz Srbije i regiona koji svojim radovima potenciraju ekološki pristup oblikovanju uz upotrebu odgovarajućih materijala, tehnologija izrade i opreme kao i obrade. Širi opseg ovakvog pristupa stvaralaštvu i dizajnu biće dodatno prezentiran kroz multimedijalne prikaze i prateći program, saopštili su organizatori.

- Zahvaljujući predusretljivosti Muzeja Macura, posetioci će imati izuzetnu priliku da u okviru izložbe "Eko dizajn", koju organizuje udruženje "Ekokult+", vide originalne elemente mobilijara iz perioda Bauhausa, kao i čuvene fotelje i stolice najpoznatijih skandinavskih dizajnera čija su dela obeležila 20. vek - Alvara Alta, Era Arnia, Hansa Vegnera... Upoznaćemo i poznatog filozofa i antropozofa Rudolfa Štajnera kao dizajnera, komade staklenih proizvoda poznatog austrijskog proizvođača stakla "Ridel"... - saopštili su organizatori.

Na izložbi "Eko dizajn" svoje radove izložiće i mladi i afirmisani dizajneri.

Izložbom članova ULUPUDS-a će i ove godine biti predstavljen veliki broj umetnika koji svojim radovima iz različitih oblasti potenciraju i zaokružuju umentički aspekt ove sajamske manifestacije, navedeno je u saopštenju organizatora.

- Izložbe udruženja "Ekokult +" i ULUPUDS otvaraju nove perspektive i mogućnosti ekološkog pristupa u dizajniranju nameštaja i rasvete uz upotrebu odgovarajućih, novih tehnologija izrade, ali i korišćenja i starih tehnika izrade i upotrebe recikliranih materijala – kaže predsednik ovih udruženja, mr Vladimir Lovrić.

- Savremenoj srpskoj industriji nameštaja se otvaraju perspektive, isključivo kroz sinergiju proizvođača i dizajnera čiji umetnički i autorski pristup mora biti prepoznat i afimrisan u cilju razvoja i otkrivanja novih resursa kreativne industrije. To podrazumeva i uključivanje mladih dizajnera i stvaralaca koji svojim znanjem i senzibilitetom mogu uticati na promenu trenutne mešavine stilova i uspostaviti dijalog sa savremenim tendencijama svetskog dizajna i tržišta - zaključuje arhitekta Lovrić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.