NavMenu

Uroš Petrevski i pariski studio "No Design" u "Novoj Iskri" u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 12.11.2014. 15:22
Komentari
Podeli

Uroš Petrevski, dizajner iz Beograda poznat po radu u studiju "No Design" u Parizu, biće održano ove nedelje predavanje i radionicu iz domena interaktivnog dizajna u dizajna inkubatoru "Nova Iskra", kao nastavak novembarskog programa code<>Design</code>. Predavanje "Internet of things" biće održano u četvrtak 13. novembra i biće posvećeno ovom zanimljivom fenomenu na preseku digitalnih komunikacija i dizajna proizvoda.

Relativno nova sfera hakerskog, programerskog i kreativnog delovanja - ujedno i tema ovonedeljnog predavanja u Novoj Iskri - je "Internet of Things" (http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_Things) ili "Internet stvari", izraz koji se odnosi na međusobnu povezanost jedinstveno prepoznatljivih ugrađenih kompjuterskih sprava unutar okvira postojeće strukture Interneta. Obično se očekuje da jedan uređaj koji pripada ovom domenu može da ponudi napredno povezivanje sa drugim uređajima, sistemima i servisima koji prevazilaze komunikaciju na liniji mašina-mašina, kao i da omogućava komunikaciju sa raznovrsnim protokolima, domenima i aplikacijama. Ukoliko se fokusiramo na to šta bi mogle biti pomnute "stvari", onda su to na primer različite vrste senzora, biočipova, implanata, indikatora i slično. Prema nekim procenama, do 2020. godine, na planeti će biti oko 26 milijardi objekata povezanih na ovaj način, a među vodećim inovatorima u ovom polju je upravo je beogradski dizajner baziran u Parizu Uroš Petrevski.

Uroš Petrevski je dizajner i haker. Svoje projekte zasniva na ličnoj strasti i interesovanju za nove tehnologije koje neprestano istražuje. On algoritme koristi za kreiranje emotivnih i kulturnih objekata kroz dizajn interfejsa, digitalnih proizvoda, servisa, digitalnih gradova i scenografija. Zahvaljujući dizajnu, Uroš je otkrio dve nove pasije – informatiku i elektroniku. Od 2007. godine je jedan od partnera u studiju "No Design" u Parizu, gde radi zajedno sa Jean-Louis Frenchinom na stalnom istraživanju digitalnih tehnologija kroz komercijalne i eksperimentalne projekte. Takođe predaje na ENSCI Les Ateliers u Parizu, vodećoj francuskoj školi za dizajn proizvoda.

Ove godine, zajedno sa Draškom Draškovićem Uroš je predstavio i novi proizvod WeIO, koji je već ostvario značajne rezultate na maker sajmovima, kao i kroz crowdfunding kampanju, a u Novoj Iskri je predtsavljen u septembru. WeIO je nova hardverska opensource platforma za povezivanje i kontrolu uređaja na tragu Arduino pločice, ali uz mnoštvo dodatnih funkcija i poboljšanja. WeIO će biti korišćen i tokom jednodnevne radionice Kod i svetlo "No Design" studija, koju "Nova Iskra" najavljuje za subotu 15. novembar.

Cilj programa <code>Design</code> je da polje tehnoloških inovacija, koje tokom poslednjih 10 godina vrši ključni uticaj na razvoj kreativnih koncepata dizajnera i arhitekata širom sveta, približi kreativnim profesionalcima u Srbiji i ukaže na mogućnosti i izazove koje donosi upotreba digitalnih tehnologija u okviru procesa dizajna i razvoja projekata.

Predavanje "Internet of things" Uroša Petrevskog biće održano u "Novoj Iskri" (Gavrila Principa 43) u četvrtak 13. novembra sa početkom u 17.30 h. Program je besplatan za zainteresovane posetioce i učesnike, a održava se uz podršku Erste banke i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.