Izvor: eKapija | Utorak, 18.11.2014.| 07:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Struja od sunca, grejanje na otpad - Francuzi sve više koriste obnovljive izvore energije u eko-kvartovima

Solarni paneli osvetljavaju školu PEF
Solarni paneli osvetljavaju školu PEF
Ekologija, uštede i bolji kvalitet života – tako bi se najkraće mogla objasniti ideja eko-kvartova, koji su sve popularniji u Francuskoj. Ova naselja su tamo već dobro poznat koncept, a korišćenje obnovljivih izvora energije je jedna od njihovih glavnih karakteristika. Eko-kvartove odlikuju energetski efikasne zgrade dizajnirane u skladu sa prirodnim okruženjem, veliki parkovi i bašte, poseban način prikupljanja smeća i daljinsko grejanje uz korišćenje OIE. Takođe, u eko-kvartovima parking prostor je tako osmišljen da zauzima što manje mesta, a maksimalno se promovišu alternativni vidovi prevoza, kako bi se smanjilo korišćenje privatnih automobila.

Redakcija "eKapije" imala je nedavno prilike da se upozna sa pariskim eko-kvartom "Dokovi St. Ouena" koji se prostire na oko 100 hektara, na obali Sene, u naselju La Ville de Saint-Ouen. Tamo smo dobili priliku da vidimo kako izgleda seoska idila u centru velegrada, ali i da se uverimo da Parižani koriste obnovljive izvore energije, gde god za to postoji mogućnost.

Izgradnja objekata (i stambenih i javnih) je na početku, ali jedan deo posla već je završen. Otvoren je "Grand park", od 12 hektara, sa ogromnim travnjacima i cvetnim lejama, drvoredima, šetalištima, biciklističkim i pešačkim stazama, dečjim igralištima, skejt parkom, otvorenom pozornicom, oglednim baštama, javnim staklenikom za održavanje skupova i obrazovnih programa (edukacije itd), rečicom... Takođe, završen je i prvi javni objekat – škola PEF, koja zahvaljujući solarnoj elektrani na krovu, podmiruje sve svoje potrebe za električnom energijom, a višak daje lokalnoj zajednici – besplatno.

Početkom godine, u "Dokovima" su završeni i prvi stanovi, a plan je da do 2017. bude izgrađeno ukupno oko 2.000.

(Foto: Milica Stevuljević)
Otpad kao ogrev

Kao jedna od glavnih karakteristika eko-kvartova, izdvaja se specifičan način prikupljanja kućnog otpada, koji je integrisan sa sistemom daljinskog grejanja. Naime, kontejneri su "proterani" iz "Dokova St. Ouena", a sve zgrade su povezane pneumatskom mrežom koja "usisava" smeće. Zapravo, domaćinstva otpad odlažu u posebne prostorije pod zgradom, odakle se on potom podzemnim cevima transportuje do sabirnog centra. Zatim se odvaja ono što se može reciklirati, dok se ostatak šalje u centar za valorizaciju. Spaljivanjem kućnog smeća dobija se topla voda, koja se koristi u sistemu daljinskog grejanja eko-kvarta (kako za stanove, tako i za poslovni prostor).

Osim valorizacije otpada, u "Dokovima" će se za grejanje u budućnosti koristiti i drugi alternativni izvori, poput geotermalne energije, a u planu je da, kada kompletan projekat bude završen, više od 70% toplotne energije stiže iz OIE.

Škola "energie zero"

PEF je prva škola u eko-kvartu, a osmišljena je kao objekat "energie zero". Objekat od oko 4.900 kvadrata prve mališane dočekao je početkom godine. Osim osnovaca, ovde je smešten i vrtić i predškolsko. Škola sama proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, zahvaljujući solarnim panelima postavljenim na krovu (više od 760 panela). Višak struje poklanja se drugim korisnicima u naselju La Ville de Saint-Ouen.

Na ulasku u školi postoji tabla koja u svakom trenutku pokazuje – koliko se električne energije upravo proizvodi i koliko je proizvedeno od otvaranja škole. Inače, cela zgrada je u "znaku sunca", pa su sve prostorije projektovane tako da se maksimalno koristi prirodno osvetljenje, a čak je i igralište - na krovu zgrade.

Tabla na ulasku u školu PEF
Tabla na ulasku u školu PEF (Foto: Milica Stevuljević)
Električni automobili, korišćenje kišnice...

Osim što se trude da je dobaju iz svih dostupnih izvora, Parižani mnogo rade na tome da energiju – uštede. Tako se, recimo, maksimalno promoviše korišćenje alternativnih vidova prevoza, umesto privatnih automobila (bicikli, iznajmljivanje električnih vozila, "deljenje" automobila - carpooling...). U tom cilju, i parking je osmišljen tako da ga zajednički koriste stanovi i poslovne zgrade (izračunato je kome je i kad koliko parking mesta potrebno – danju, noću, radnim danom, vikendom...)

Za zalivanje svih zelenih površina (kojih ima na svakom koraku, bilo da je reč o parkovima ili takozvanim urbanim baštama) koristi se i – kišnica. Zapravo, atmosferska voda sakuplja se i sa krovova zgrada mrežom kanala sprovodi do rezervoara u centru naselja. Posle filtriranja, ispušta se u potok (rečicu) koji kruži kroz eko-kvart.

Od divljine do milion kvadrata

Eko-kvart "Dokovi St.Ouena" osmišljen je 2007, kada je lokalna samouprava opštine Ville de Saint Ouen odlučila da revitalizuje ovo područje, koje je bilo prava "divljina". Namera je bila da se stanovnicima lokalne zajednice obezbede nekretnine pod povoljnijim uslovima (i sa nižim troškovima života), ali i da se "privuku" novi žitelji i kompanije koje bi ovde poslovale. Sve to, uz poštovanje ekoloških principa i štednju energije.

Napreduje izgradnja stambenih i poslovnih objekata
Napreduje izgradnja stambenih i poslovnih objekata (Foto: Milica Stevuljević)
Lokalna samouprava je te 2007. godine sklopila partnerstvo (neku vrstu koncesije) sa kompanijom "Sequano Amenagement", koja ima dugodišnje iskustvo u razvoju urbanih kvartova širom Francuske. Opština obezbeđuje (osim, naravno, zemljišta) administratvnu i političku podršku, a "Sequano" je zadužen za sav operativni deo - organizaciju projekta. Ta kompanija koordinirala je rad arhitekta i urbanista, a sada rukovodi i saradnjom sa firmama koje grade stanove i poslovni prostor u ovom eko-kvartu. Projekat "Dokovi St. Ouena" je podržala i država, kroz program razvoja eko-kvartova u oblasti Ile-de-France. Iz državne kase, finansira se izgradnja svih javnih objekata.

Prve pripreme za gradnju počele su tokom 2010. i 2011. godine. Kada projekat "Dokovi St. Ouena" bude u potpunosti završen, biće sagrađeno gotovo milion kvadrata – oko 4.000 stanova, 310.000 m2 poslovnog prostora (predviđa se da će tamo raditi gotovo 10.000 ljudi), prodavnice, javni objekati (škole, vrtići, gimnazije)... Eko-kvart biće zaokružen do 2025. godine, a procenjuje se da će do tada biti uloženo ukupno oko 657 mil EUR.

Sve zgrade ispunjavaju visoke standarde energetske efikasnosti. Svaku prodaje i "promoviše" kompanija koja je i gradi, ali postoje ograničenja cene (ugovorena na početku sa opštinom). Na taj način, stanovnicima Ville de Saint Ouen omogućeno je da pod povoljnijim uslovima dođu do nekretnine. Naravno, nekretninu mogu kupiti i svi drugi građani, na šta u opštini i računaju. Jedan značajan procenat su i socijalni stanovi (što je takođe dogovoreno sa kompanijama koje grade nekretnine).

Milica Stevuljević

Kompletan Tematski bilten "Obnovljivi izvori energije-šansa ili obaveza" možete pogledati OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE