NavMenu

Srpski elektronski "socijalni karton" za Crnu Goru

Izvor: Tanjug Utorak, 11.11.2014. 14:48
Komentari
Podeli

Kompanija "S&T Serbia", koja se bavi informatičkim softverom, napravila je "Socijalni karton" - informacioni sistem socijalnog staranja (ISSS), koji je implementiran u državnoj upravi Crne Gore gde je unapredio razmenu podataka sa fondovima za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Taj informacioni sistem omogućava razmenu podataka i sa Fondom za zdravstveno osiguranje, Centralnim registrom stanovništva, ministarstvima unutrašnjih poslova, prosvete i sporta i poljoprivrede, Upravom za nekretnine, Zavodom za zapošljavanje, Poreskom i Veterinarskom upravom.

Kako je navedeno u saopštenju kompanije "S End T Serbia", novi softver omogućio je građanima Crne Gore da dođu samo sa ličnom kartom u filijalu Centra za socijalni rad i ostvare svoja prava.

Ranije je bilo neophodno da se prikupi čak oko 20 dokaza po osobi za većinu procedura. Zahvaljujući ovom sistemu sada se centralizovano rešavaju socijalna davanja u celoj Crnoj Gori.

Sistem će omogućiti uštede u delu administrativnih troškova sistema socijalne zaštite i informacioni sistem socijalnog staranja poboljšati usmeravanje sredstava za socijalna davanja. Reč je o kompaniji koja je dala izuzetan doprinos razvoju eUprave u zemlji i regionu.

"S&T Serbia" radila je i na kreiranju, implementaciji i razvoju portala eUprava, sistemu za obeležavanje i registraciju životinja u Srbiji.

Na ovogodišnjoj konferenciji o eUpravi, "S&T Serbia" je predstavila i rešenja za zaštitu podataka u sistemima e-Uprave, stavljajući poseban akcenat na zaštitu baza podataka. Ova tema sve više dobija na važnosti imajući u vidu drastičan porast sajber kriminala, koji je često finansijski motivisan (u oko 75 odsto slučajeva napada), ali neretko ima i oblik međudržavne špijunaže (u skoro 20 odsto slučajeva otkrivenih napada).

Prema istraživanju "IDC" - jedne od najvećih svetskih nezavisnih kompanija koja se bavi istraživanjem i analizom IT tržišta i tehnologija, u 2013. godini, u Adriatik regionu ukupni prihod najvećih IT kompanija uvećan je za 7,9 odsto, dok je broj zaposlenih porastao za 3,9 procenta u odnosu na prethodnu godinu.

U kategoriji regionalnih kompanija koje se bave pretežno IT uslugama i razvojem softvera grupacija, "S&T Serbia" sa prometom od skoro 80 miliona evra u 2013. je zauzela drugu poziciju, sa udelom u ovom tržištu od oko šest odsto, odmah iza "Comtrade grupe", koja se bavi i distribucijom hardvera.

Na listi 100 najboljih regionalnih IT kompanija, "S&T Serbia" je bila peta, iza distributera, i jednog globalnog vendora (IBM), navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.