Izvor: RTV | Petak, 07.11.2014.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Toplana Bečej" u dugovima za gas - Grejanje na biomasu donelo bi velike uštede

Bečejska toplana je najveći dužnik među tamošnjim javnim preduzećima. Zbog toga je kamen o vratu lokalne samouprave, ali i potrošača koji se žale na prevelike račune za grejanje, prenosi RTV.

Pred odbornicima Skupštine opštine Bečej uskoro bi se mogao naći predlog da se udeo "Toplane" u preduzeću "Gas Bečej" (koje je zajednička firma sa "Srbijagasom"), proda nacionalnom distributeru gasa. Razlog je stotinak miliona dinara koje "Toplana" duguje za gas.

- Razgovori u tom pravcu traju već više od godinu dana. Sve ide sporo, ali mi ćemo nastaviti priču. Složićete se da je zatečeni dug od sto miliona dinara za lokalnu samoupravu vrlo velik i da predstavlja jednu vrstu omče oko vrata - rekao je predsednik opštine Vuk Radojević.

Po rečima direktora "Toplane" njihov udeo u preduzeću "Gas Bečej" je 104 miliona dinara što je dovoljno za pokrivanje duga, ali nije sve tako jednostavno.

- Ovde u Bečeju bi nam bila potrebna saglasnost Skupštine opštine za prodaju udela. Isto tako, "Srbijagasu" treba saglasnost Vlade, za preuzimanje tog našeg udela u zajedničkom preduzeću - objasnio je Vuković.

Opštinski menadžer za energetiku Željko Plavšić kaže da je jedno od ekonomičnijih rešenja izgradnja mini-kotlarnica, što je pokazala i studija urađena još pre nekoliko godina.

- Recimo, da bi se za Dečiju ustanovu "Labud Pejović" uradila zamena izvora toplotne energije, to bi koštalo oko dva i po miliona dinara. Period isplativosti bio bi oko šest godina - naglasio je Plavšić.

Studija nemačkog GIZ-a i Minstarstva energetike ukazuje da Bečej sa oko 42 hiljade hektara oranica godišnje dobija 44 hiljade tona biomase koja bi se, uz adaptaciju kotolova, mogla iskoristiti kao gorivo u Toplani. Isto tako, potencijal su i geotermalne vode, ali i za to treba investirati, uz prethodno obezbeđene dozvole za korišćenje ovog rudnog bogatstva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.