NavMenu

OBRADOVIĆ: Loša organizacija košta EPS 100.000 EUR dnevno

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.11.2014. 13:14
Komentari
Podeli

Aleksandar ObradovićAleksandar Obradović
"Elektroprivreda Srbije" (EPS) zbog loše organizacije dnevno gubi 100.000 EUR, a da bi se to promenilo preduslov je izmena osnivačkih akata preduzeća, kako bi sve kćerke firme mogle da se integrišu u jedan sistem koji može da ima jednu administraciju, izjavio je direktor EPS-a, Aleksandar Obradović.

Obradović je, u intervjuu za časopis "Nova ekonomija", istakao da je EPS-u potrebna hitna reorganizacija i korporativizacija da bi kompanija postala profitabilna i efikasnija, i ukazao na potrebu smanjenje administracije u preduzeću.

- Nikada nisam rekao da neće biti otpuštanja. Mi imamo višak u administraciji i ne možemo da ih prebacimo u proizvodnju, gde i dalje imamo potrebu za kadrovima - rekao je on, dodajući da će se ta pitanja rešavati u saradnji sa Vladom i sindikatima.

Kada se promene statut i osnivački akti, tada će menadžment, kako je objasnio, moći da promeni proces rada i da počne da smanjuje administraciju.

Povodom predstojeće transformacije EPS-a i javnog sektora u Srbiji, on je ocenio da će biti potrebno dosta vremena da dobri kadrovi požele da rade u javnom sektoru. Posle perioda preduge tranzicije, ova preduzeća nisu atraktivna za najkvalitetnije kadrove, naveo je Obradović, primetivši da je često prepušteno politici da se bavi tim preduzećima, dok su kvalitetni kadrovi orijentisani ka privatnom sektoru ili odlaze u inostranstvo.

- Željom da depolitizujemo i promenimo način razmišljanja, jasno je da ako smo ozbiljni u nameri da zaista nešto promenimo u ekonomiji Srbije, moramo da krenemo od javnih preduzeća, a to je i EPS. Promene koje očekujemo u EPS-u biće jak signal i za profesionalne menadžere i poruka da javni sektor može biti mesto gde se može profesionalno i tržišno funkcionisati - istakao je.

Prema njegovim rečima, EPS ne sme da bude javno preduzeće, posebno kada se ima u vidu da kompanija uskoro ulazi u treći krug liberalizacije tržišta struje i da će biti potpuno izloženo otvorenoj tržišnoj utakmici, a kao javno preduzeće ima potpuno vezane i ruke i noge, odnosno funkcioniše po sasvim drugom zakonu u odnosu na privredu.

- Postoji zakon o javnim preduzećima koji uključuje i ograničavanje plata u javnom sektoru. Kako onda da se borimo u otvorenoj tržišnoj utakmici s kompanijama koje nemaju nikakva ograničenja, plaćaju kadrove za koje smatraju da mogu da im donesu bolje poslovne rezultate, nemaju ograničenja koja se tiču javnih nabavki... To nije dobro za EPS. I mislim da je Vlada prepoznala da EPS treba što pre da se transformiše za poslovanje po tržišnim uslovima - naglasio je Obradović.

Kada je reč o liberalizaciji tržišta električne energije, podsetio je da je najveći broj kompanija ostao kod EPS-a.

- Nemamo monopol nad svim prirodnim resursima u proizvodnji, jer je pokretanje proizvodnje slobodno za sve. Drugo je pitanje što mi, sa ponuđenom niskom cenom i dobrom uslugom, uspevamo da zadržimo potrošače. Njih čak 97% odlučilo se da se snabdeva strujom kod EPS-a.

Obradović je dodao da to možda nije optimalno, jer EPS ima i neke klijente koje možda ne bi želeo da ima.

- Ali tek smo na početku tranzicije i trudimo se da što manje kompanija izgubimo sada na početku. Kasnije ćemo se truditi da zadržimo najbolje klijente, a da one koji nisu toliko profitabilni, prepustimo konkurenciji. Ovo je proces koji će trajati - zaključio je direktor EPS-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.