Izvor: RTS | Četvrtak, 06.11.2014.| 09:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Više novca nego ideja - "Belgrade Venture Forum" otvoren do 7. novembra

(Foto: I.Vukša)
Ukoliko neko ima dobru ideju, ne mora da brine za novac, uvek će se naći neko ko želi da uloži. Dokaz za to je Forum investicija i inovacija ("Belgrade Venture Forum") koji se već treću godinu za redom održava u Beogradu. Tu se ideje predstavljaju investitorima, a priliku dobijaju predstavnici malih i srednjih preduzeća.

Forum investicija i inovacija trajaće do 7. novembra, a onda će biti poznato koliko su ideje stvarno dobre.

Imate ideju, radite na njoj, sve funkcioniše, na pragu ste uspeha, ali vam nedostaje novca za konačan trijumf. Imate dva izbora: da prekrstite ruke ili se prijavite za "Belgrade Venture Forum". Ako tamo još neko pored vas zaključi da vam ideja nije loša i da se može unovčiti, dobro ćete proći.

On ima 8 minuta da predstavi svoju ideju. Oni sedam da pitaju šta ih interesuje. Ovih 15 minuta može nekom promeniti život, obezbediti pare za posao, ili proći neopaženo, kao bilo kojih drugih 15 minuta.

- Prijatno sam iznenađen njihovim pitanjima, dakle, skroz su bila na mestu, svedoče o tome da su slušali dobro o čemu sam govorio - rekao je Miloš Pucarević iz ASW-a.

Da li će se novi softver za obračunavanje komunalnih usluga koristiti u Rimu, Minhenu ili Stokholmu, zavisi od Franka Skolarija - biznis anđela.

Franko Skolari iz Fondacije "Aviano onlus" kaže da njima potrebna podrška, malo usmeravanja, jer su oni sada u ranoj fazi da postanu pravi preduzetnici.

- Zato se njima može pomoći i imajte na umu, postoji više novca nego ideja na koje se on može potrošiti - kaže Skolari.

Da bi prodali svoju ideju nekom od 15 stranih investitora, neki inovatori su u Beograd došli iz Austrije, Poljske, Hrvatske, ali i iz Kanade. Ipak, najviše ih je iz Srbije. Preovlađuju male kompanije koje se bave internetom i kompjuterskim tehnologijama.

Nenad Paunović iz "Belgrade Venture Forum" kaže da je do sada više od deset firmi pronašlo svoje poslovne partnere, svoje investitore.

- Imamo kompanije koje su sada u inostranstvu ili u Srbiji, ali su mnogo uspešnije nego što su bile - smatra Paunović.

Očekivani fondovi za inovatore na ovom forumu se kreću od 100 do 500.000 EUR po projektu. Ako pomislite da je to veliki novac, znajte da takve budžete investitori kolokvijalno zovu kikiriki budžeti. Ipak, iz njih mogu izrasti slonovski profiti, poput onih koje danas ostvaruju "Skype" i "Facebook". Ali, prvo vam treba prava ideja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.