NavMenu

Prve privatizacije po novom zakonu početkom 2015. - Javni pozivi za pojedinačna preduzeća krajem decembra

Izvor: Beta Ponedeljak, 03.11.2014. 15:48
Komentari
Podeli
Prvi javni pozivi za privatizaciju preduzeća po novom zakonu očekuje se krajem decembra ove godine, a prve prodaje u januaru 2015, izjavila je danas v.d. direktorke Agencije za privatizaciju Marijana Radovanović.

Na okruglom stolu "Privatizacija u Srbiji" ona je ocenila da će to objavljivanje poziva za pojedinačna preduzeća za koje će biti određen model privatizacije biti pravi test novog zakonskog okvira.

Prema njenom mišljenju, ključni problemi predstojećih privatizacija, kao i dosadašnjih, biće višak radne snage, nerešena imovinsko-pravna pitanja, prezaduženost preduzeća i donekle nedovoljna uključenost lokalne samouprave.

Radovanović je podsetila da je na javni poziv za ukupno 502 preduzeća stiglo više od 1.700 pisama o zainteresovanosti, među kojima, kako je istakla, ima i dosta kvalitetnih.

Na okruglom stolu o privatizaciju predstavljena je studija Nacionalne alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o uspešnim i neuspešnim slučajevima privatizacija, za koju je Radovanović ocenila da je identifikovala ključne probleme privatizacionog procesa.

U toj studiji se ističe da bi rešavanje viška zaposlenih i vlasništva nad zemljištem trebalo da budu prioritetni zadaci Vlade Srbije ukoliko želi da uspešno okonča proces privatizacije.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević je ocenio da više od 570 preduzeća koja su u različitim fazama privatizacije, prestavljaju zarobljen kapital, stalni trošak za republički budžet i gubitak za budžete gradova i opština.

NALED je preporučio da se počne od što hitnijeg donošenja odluke o sudbini konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem preduzeća, kao i da se obezbede veća sredstva u fondovima za rešavanje pitanja zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju i stečaju.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen istakao da ta međunarodna finansijska insitucija podržava Vladu Srbije da završi privatizaciju državnih preduzeća, navodeći da je njihovo postojanje jedno pod pet najvećih prepreka za razvoj Srbije.

Pored toga što direktno i indirektno prave troškove budžetu ta preduzeća, prema njegovim recima, ugrozavaju privatnike jer veliki broj njih ne plaća obaveze, koje privatna preduzeća moraju da plate.

Kako je istakao Verheijen, za Srbiju je vazno da privatizuje državna preduzeća kako bi postala konkurentna i mogla da se uključi u evropsko tržište.

Okrugli sto "Privatizacija u Srbiji", koji je održan u Skupštini Beograda, organizovali su Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.