Izvor: eKapija | Ponedeljak, 03.11.2014.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tri inovativna projekta iz Srbije na takmičenju u Budimpešti

Finale takmičenja za inovativne projekte u okviru projekta PROFIS održano je u petak, 31. oktobra 2014. godine u Svečanoj sali skupštine grada Užica. U konkurenciji 7 inovativnih projekata koji su se prijavili za učešće u takmičenju, odabrana su 3 najbolja koja će Srbiju predstvljati na transnacionalnom takmičenju u Budimpešti.

Projekat firme "Inmold plast" iz Požege, koja je konkurisala sa projektom Kartezian servo manipulator R825, odnosno robotom koji je konstruisan kao automatizovani sistem za manipulaciju, sklapanje i slaganje odbrizganih posuda i ručki. Zatim, projekat Reciklažni tekstilni centar – ReTEH, koji predstavlja zaokružen model rešavanja problema otpadnog tekstila i obuhvata proces od primarne selekcije, preko reciklaže do plasiranja novih proizvoda od recikliranog tekstila na tržište. Projekat je kandidovala Marina Tucović, u ime Udruženja Ženski centar Užice. Među pobednicima našeg takmičenja je i projekat proizvodnje staklo-keramike iz jalovine rudnika nemetala metodom reciklažnih tehnologija, sa kojim je konkurisao Blagomir Ratković iz Beograda.

Stručni žiri koji su činili prof. dr Branko Bugarski, prof. dr Dragan Povrenović, prof. Milovan Milivojević i Predrag Cvetić, jednoglasno su doneli odluku o takmičarima koji su ušli u narednu fazu, ohrabrivši preostala 4 takmičara da nastave sa realizacijom svojih ideja. Pored prigodnih poklona, odnosno knjiga naših istaknutih naučnika i pronalazača, pobednici i ostali učesnici direktno su se kvalifikovali za učešće na takmičenju za najbolju inovaciju koje se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U narednih mesec dana, pobednici takmičenja će se kroz nekoliko treninga pripremati za prezentaciju na transnacionalnom takmičenju koje će okupiti 27 inovativnih projekata iz 9 zemalja koje realizuju projekat PROFIS.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.