Izvor: eKapija | Ponedeljak, 03.11.2014.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evropska centralna banka preuzima nadzor nad bankama u evrozoni 4. novembra

(Foto: ecb.europa.eu)
Evropska centralna banka (ECB) u utorak preuzima direktnu kontrolu ključnih banaka u eurozoni, a na listi se nalazi 120 sistemski važnih bankarskih grupa, javlja Indikator.ba.

U okviru Evropske centralne banke (ECB) će biti u funkciji jedinstveni mehanizam kontrole - Single Supervisory Mechanism (SSM). Nadzor nad kreditnim institucijama će po novom provoditi ECB i nacionalne nadležne vlasti svih zemalja u eurozoni, koje su odlučile da će sarađivati s nadzornim mehanizmom.

Osnova za uvrštavanje na popis banaka koje će biti pod kontrolom na početku rada SSM-a su prošlogodišnji rezultati, ukupna aktiva, značaj za nacionalnu ekonomiju i EU, obim prekograničnih aktivnosti i informacije o državnoj pomoći.

ECB će izdavati ili oduzimatii dozvole za bankarske usluge za sticanje kvalifikovanog udela i licence vodećima u svakoj banci. Ona će voditi inspekcijske preglede i izricati kazne i mere u vezi sa kriznim upravljanjem.

Svaka značajnu banku će nadzirati zajednička kontrolna grupa (Joint Supervisory Team). Vođa svake grupe će biti predstavnik SSM-a u okviru ECB-a, a u njima će takođe biti predstavnici nacionalnih regulatora. One će pripremiti osnovu za svaku odluku ECB-a, uključujući sve dozvole i moguća rešenja zbog nepravilnosti.

Na konačnom popisu su sve sistemski važne međunarodne bankarske grupe, kao što su Deutsche banka, Commerzbank, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Societe Generale, BNP Paribas, Santander, BBVA, ABN Amro, ING, Raiffeisen, Sparkasse.

Preostalih oko 8.000 evropskih banaka su identificirane kao manje važne kreditne institucije i one će ostati pod direktnim nadzorom nacionalnih centralnih banaka.

ECB je pre osnivanja prvog stuba bankarske unije pažljivo pregledala evropski bankarski sistem s namerom da nakon preuzimanja nadzorne funkcije ne bude nikakvih novih negativnih iznenađenja. U poslednjih godinu dana pregledano je 130 banaka i provereno kako bi one odgovorile na teško zaoštravanje ekonomskih trendova u ovoj i sledeće dve godine

Rezultati ovih stres testova pokazali su da takve šokove na temelju podataka s kraja 2013. godine ne bi prošlo 25 banaka. Većina njih je u međuvremenu ojačala svoju kapitalnu poziciju, a kolika je kapitaska rupa nakon ovogodišnje akcije banaka ECB će izračunati u roku od mesec dana od objavljivanja rezultata, javlja Indikator.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.