NavMenu

Nebojša Đenadić, generalni direktor "Tigra" - Borba tek predstoji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.11.2014. 09:05
Komentari
Podeli

Nebojša ĐenadićNebojša Đenadić
Iako je "Tigar" nakon kolapsa pokrenuo proizvodnju, vratio stare kupce i ugovorio nove poslove to nikako ne znači da smo uspeli, već samo da je "Tigar" dobio novu šansu da se bori, kaže na početku razgovora za "eKapiju" generalni direktor te kompanije Nebojša Đenadić.

- Prethodnih godina prodata je fabrika auto-guma francuskom "Michelin"-u, kao i objekti i lokacije fabrika "Tigar Tehnička guma" i "Tigar Hemijski proizvodi", za više desetina miliona evra. Uz to, napravljen je dug prema bankama od oko 45 mil EUR i dobavljačima od oko 9 mil EUR. Sav taj novac je "pojeden" i proizvodnja je početkom 2013. stala - navodi Nebojša Đenadić.

- Od mog imenovanja, krajem marta 2013, uspeli smo da podignemo proizvodnju, bez dinara novih kredita. Tokom 2013. godine korigovali smo finansijske izveštaje za 2012, ali i više godina unazad, kako bismo utvrdili realno stanje. Sredinom septembra 2014. usvojen je Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), koji predviđa reprogram, za koji smatram da je jedini način da rešimo problem nagomilanih dugova i opstanemo na tržištu.

Unapred pripremljen plan reorganizacije

Najveći poverioci "Tigra" su država sa 1,23 milijardi dinara, zatim, kako ocenjuje Đenadić, "poverilac koji je najbolje sagledao čitavu situaciju u 'Tigru' i koji je mnogo pomogao", nemački DEG fond. Njima "Tigar" duguje 7,3 mil EUR. Među poveriocima su još Srpska banka, Banka Poštanska štedionica, Societe Generale banka, Hypo banka i Intesa.

- Kada sam došao, svoja potraživanja imale su i Alpha, Univerzal i Erste banka, koja su u međuvremenu izimirena. Takođe, ne treba zaboraviti ni 2 mil EUR emitovanih u korporativnim obveznicama, koje su ušle u UPPR – objašnjava generalni direktor.

Zatečen je ukupni dug "Tigra" u vrednosti od 45 mil EUR, koji u strukturi iznosi prema državi oko 10 mil EUR i prema poslovnim bankama 35 mil EUR duga. Prema rečima Đenadića, dug prema dobavljačima od marta do danas smanjen je i on iznosi oko 5 mil EUR.

(Foto: Tigar.com)
Prema UPPR-u dug prema finansijskim poveriocima treba da se isplati za sedam godina, dve godine grejs perioda plus pet godina otplate duga. Prema Poreskoj upravi, dug će biti isplaćen u narednih pet godina (što je i maksimalni period po zakonu), sa grejs periodom od godinu dana.

Konsultant pri izradi UPPR-a, bio je "Fidens consulting", PWC je radio procene, EY je radio vanrednu reviziju, a sa pravne strane angažovana je advokatska kancelarija "Karanović i Nikolić". Kako kaže Đenadić, gledali su "da to budu renomirane kuće za što manje para".

Glavni deo duga biće nadoknađen iz redovnog poslovanja. Predviđena je i prodaja dela društava koji se ne bave osnovnom delatnošću, a posle dve godine planiran je i kredit do maksimalno 2 mil EUR. Kada je reč o finansijskim poveriocima (država i banake), kamatna stopa je 3,5%.

- Verujem da smo dobili solidan period da se firma stabilizuje. Mnogi kažu da smo poslednje dve godine napravili čudo. Smatram da "Tigar" nije spašen. Naprotiv, "Tigar" je samo dobio novu šansu. To može samo firma sa jakom tradicijom, brendom i tržišnom pozicijom. Sad moramo svi da radimo 200%, da bismo iole mogli da se nadamo da je "Tigar" spašen. Ne treba da pričamo ni o čemu drugom, treba samo da se vratimo tamo gde smo bili. To je ista firma, koja je imala desetine miliona evra i stala, a sada treba ponovo da radi i postiže te uspehe, bez novog zaduženja – napominje Đenadić.

Kupci

Rezultati koje je kompanija ostvarila u periodu od januara do juna ove godine su ohrabrujući, budući da je prodaja programa obuće u prvoj polovini 2014. za 23% veća u odnosu na isti period prošle godine, kao i da je izražen trend rasta prodaje na inostranim tržištima.

Prvu polovinu ove godine, uz redovno servisiranje postojećih izvoznih kupaca, obeležili su i sporazum o obnovi saradnje sa firmama "Battistini" iz Italije i "Euro PM" iz Nemačke i početak saradnje sa kanadsko-francuskom firmom "Hound & Craft". Intenzivirani su pregovori za isporuku značajnih količina lovačkih čizama sopstvenog brenda na tržište Kanade i u toku su pregovori sa potencijalnim kupcem iz Irske.

- Zadržali smo sve kupce i vratili neke stare. Primera radi, 2010. i 2011. godine italijanski "Battistini" kupovao je više od 160.000 pari obuće, da bi sa njima 2012. bio raskinut ugovor. Sada smo uspeli da ih vratimo – kaže generalni direktor "Tigra".

On je dodao da fabrika hemijskih proizvoda posluje dosta dobro, a izvoze u Južnu Afriku, Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu.

- Kada je reč o fabrici "Tigar Tehnička guma", startovali smo dobro ove godine, i već smo izvozili u Rusiju, za njihovu automobilsku industriju. Međutim, otkako je počela ukrajinska kriza, prodaja je obustavljena. Ta kriza se definitivno oseća – kaže Đenadić i objašnjava da, kada je reč o tehničkoj gumi, oni dele sudbinu okoline.

- "Tigar Tehnička guma" radi uglavnom za potrebe rudnika i vojske. Proizvodimo rezervoare za vojne avione, šatore... Imamo projekciju da će 2015. godine budžet Ministarstva odbrane Srbije podrazumevati izdatke za opremu, te bi to trebalo da znači da će se Vojska snabdevati našim proizvodima.

Investicije u Pirotu

Upravo iz tog razloga "Tigar" planira da u naredne dve godine izgradi fabriku hemijskih proizvoda. Biće to investicija od oko 400.000-500.000 EUR. Takođe planirana je i izgradnja fabrike smeša, tzv. "Bele valjare".

- Možda sada nije pravo vreme za investicije, ali mi smo primorani da to činimo, jer je objekat u kome je radna jedinica "Bela valjara" prodat Francuzima. Do kraja godine, ako vremenski uslovi dozvole, trebalo bi da krenemo sa radovima – kaže sagovornik "eKapije" i dodaje da bi do kraja 2015. trebalo da objekat bude gotov. Na ovaj način izbegli bi prazan hod i fabrika bi nastavila normalno da radi.

Procena je da će u izgradnju fabrike od oko 2.000 m2 biti uloženo 1,6 mil EUR.

(Foto: Tigar.com)
- Želeo bih da pošaljem i poruku državi, da su privredni subjekti u Srbiji suočeni sa situacijom da za dobijanje građevinskih dozvola prelaze dug i mukotrpan put. Umesto da država stimuliše proizvodnju, pa makar i kroz operativnost nadležnih institucija u delu izdavanja neophodnih dozvola, mi se vrtimo u krug u priči kojoj se ne nazire kraj.

Cena akcija

Cena "Tigrovih" akcija na berzi je u septembru 2014. ubeležila skok od 66,67%, uz istovremeno povećanje obima trgovanja.

U međuvremenu cena je čak duplo, pa i tri puta povećana, što se na Beogradskoj berzi retko dešava.

- Kada su akcije otišle na dole, to nije bila njihova realna cena, vrednost "Tigra" je bila potcenjena. Usvajanjem UPPR-a su bukvalno duplirane cene, što me je iskreno iznenadilo, ali i obradovalo – kaže generalni direktor ove pirotske kompanije.

Cena akcija "Tigra" poslednjeg dana oktobra iznosila je 90 dinara, dok je istorijski minimum zabeležen u avgustu ove godine kada ste za jednu akciju mogli dobiti samo 42 dinara. Podsećanja radi, u godini pre krize, tačnije u aprilu 2007. akcije "Tigra" doživele su maksimum, pa se za samo jednu akciju dobijalo 3.199 dinara.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.