Izvor: Blic | Nedelja, 02.11.2014.| 14:10

Dijagnostika retkih bolesti o trošku RFZO od januara 2015.

Od 1. januara sledeće godine u Srbiji će početi da se dijagnostikuju retke bolesti i to o trošku zdravstvenog osiguranja.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo nabavio je najmoderniji aparat pomoću koga će se dijagnostikovati mnoge retke bolesti.

U Institutu se nadaju se da će do kraja godine sklopiti ugovor sa Republičkim fondom za zdravsteno osiguranje, kako bi se ove analize radile o njihovom trošku.

Na taj način naši građani više ne bi morali da odlaze u inostranstvo i plaćaju izrazito skupe analize.

Ovaj aparat nabavljen je zahvaljujući projektu Evropske Unije - "Serbordisinn", koji je posvećen retkim bolestima.

- Radi se o najsavremenijoj tehnologiji za dijagnostiku retkih bolesti koju koriste i najveći evropski i svetski dijagnostički centri. Na ovaj način napravićemo i velike uštede u zdravstvenom sistemu Srbije, a sve u cilju pomoći pacijentima koji boluju od retkih bolesti - objašnjava Sonja Pavlović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku.

Bolest se smatra retkom ukoliko od nje boluje mali broj ljudi, jedna od 2.000 osoba. Međutim, postoji veliki broj retkih bolesti. Do sada je otkriveno 7.000.

Retke bolesti su teške, vrlo često hronične i progresivne. Za većinu se znaci mogu uočiti već na rođenju ili u detinjstvu, jer su nasledne. Za sada je uzrok većine retkih bolesti nepoznat, a terapija je dostupna za svega pedesetak bolesti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.