Izvor: Beta | Petak, 31.10.2014.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privrednici iz Burse žele da investiraju u Srbiju

Članovi udruženja privrednika, poreklom sa Balkana "Rumelisiad" iz Burse, drugog grada po ekonomskoj snazi u Turskoj, pozvali su danas predstavnike lokalnih samouprava iz Srbije na ekonomsku, privrednu i kulturnu saradnju.

Predsednik tog udruženja Erol Kilikćijer, poreklom iz Srbije, rekao je da su članovi "Rumelisiada", kojih ima 160, pored ostalog zainteresovani da omoguće da se pokrene proizvodnja u pogonima i farikama koje ne rade.

Njegov zamenik, Omar Kumova, naveo je da nastoji da u Bujanovcu, odakle potiče, obnovi rad fabrike za proizvodnju mineralne vode. Do sada je uz pomoć udruženja u tom gradu na jugu Srbije planirano da se na 300 hektara zasade trešnje, koje će otkupljivati turska fabrika "Alada".

- Drugi projekat u Bujanovcu podrazumeva proizvodnju pečuraka, u koju ćemo uložiti 150.000 EUR - rekao je Kumova i dodao da će u projekat biti uključena i turska vlada. Zahvaljujući porodici Kumova, kako je istaknuto, renovirana je jedna bujanovačka škola.

Članovi uduženja su pomogli da više od dvadesetoro dece iz svake od balkanskih zemalja u Bursi nauči zanat kazao je, Kilikćijer.

Vlasnik fabrike "Izmakpar" Zarif Alp koja pravi presovanu limariju, pod velikim pritiskom do 50 tona za delove za automobile i traktore koje izvozi u osam zemalja zapadne Evrope i Južne Amerike, rekao je da bi želo da porkene proizvodnju i u rodnom Prijepolju.

Pre 17. godina počeo sam posao - jedan čovek i jedana mašina, danas imam 225 radnika i tri zgrade, sarađujemo, između ostalog, sa najpoznatijim fabrikama traktora "Ferguson" i "John Deere", kazao je Alp novinarima iz Srbije koji su obišli proizvodne pogone fabrike "Izmakpar".

Alp koji se nekada prezivao Kajević, dodao je da već istražuje uslove za ulaganje u Prijepolje, i nada se boljim uslovima.

Generalni sekretar udruženja, Emil Baškardeš, koji je i savetnik gradonačelnika Burse, najavio je u cilju uspostavljana jačih privrednih veza sa Srbijom i konkretizaciji dogovora, skorašnji dolazak delegacije iz Burse u Novi Sad.

On je istakao da bi bilo potrebno da se u Bursi otvori konzulat Srbije. Savetnik gradonačelnika Novog Sada zadužen za investicije Dragoljub Samardžić rekao je da je glavni grad Vojvodine pripremio sve neophodno za investiore iz Burse.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.